Пускат пластмасови банкноти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (13)
11:11 / 26.11.2011
4633
Въпреки че мнозина от нас всеки ден плащат с кредитни или дебитни карти, идеята хартиените пари да изчезнат звучи абсурдна. Точно това обаче направи Канадската банка - пусна в обращение първите в света високотехнологични пластмасови банкноти с номинал 100 канадски долара. Те са направени от едно парче полимер, имат много по-дълъг живот от хартиените и са невероятно добре защитени срещу фалшификация, предаде АСН.

Новите банкноти имат два прозрачни "прозореца", които ги правят да изглеждат много футуристично. Първият е във формата на кленово листо (националния символ на Канада) и има уникална технология на защита - когато гледате през него към сноп светлина, се появява текст с номинала на банкнотата. Вторият "прозорец" е по-голям. Той включва метален портрет, който наподобява напълно лицето в средата на купюрата (на тази от 100 долара е сър Робърт Бордън - осмият премиер на Канада). Прозрачната пластмаса под по-малкия портрет е декорирана с различни цифри, а още по-надолу има голяма снимка на сграда с метален блясък, подобен на лицето отгоре.

Когато банкнотата се наклони, портретът и сградата подчертават цветния, холографски ефект. Същото го има и от обратната страна.

Гладката пластмаса на купюрата е осеяна с релефно мастило за допълнителна защита. Краищата на големия портрет и текстът могат да бъдат почувствани, когато прокарате пръст по тях. Висококачественият полимер обаче не е избран само заради способността си да осуети фалшификаторите.

Изчислено е, че пластмасовата банкнота трае два пъти по-дълго от хартиена, което означава, че с времето себестойността на отпечатването й доста ще намалява.
Канадската банка планира пускането на банкнота от 50 долара през март догодина, а тези от , и ще се появят през 2013 г.


Виж коментарите (13)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Изкуствен интелект стана говорител на Министерство на външните ра...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).