Путин обвини САЩ за нарушаване баланса в света

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
10:00 / 25.10.2014
1980
В рязка и остра като политически тон реч, напомняща времената на Студената война, руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че с едноличния си диктат са нарушили всички баланси на световната политическа сцена. Същевременно Путин отхвърли критиките, че се стреми да възроди имперските амбиции на Руската федерация.

Едностранният диктат на САЩ води до ескалация на конфликтите. Системата за глобална сигурност е сериозно отслабена. Това констатира президентът на Русия Владимир Путин на дискусионния форум "Валдай" в Сочи. Срещата е посветена на темата "Световен ред: нови правила или игра без правила?". Държавният глава на Руската федерация обвини САЩ, че са предприели стъпки, които рязко са нарушили баланса в света.

"Може би изключителността на Съединените щати, начина, по който разбират своята лидерска роля, ги кара постоянно да се замесват във всички световни дела и конфликти с претенцията, че носят мир, благоденствие, прогрес, демокрация? И ние трябва просто да сме спокойни и да се радваме на това положение? Позволявам си да кажа, че този път това няма да стане. Едностранният диктат и налагането на схеми на другите имат точно обратния ефект, не водят до нищо добро.", заяви Владимир Путин - президент на Русия.

САЩ се сблъскват с неефективността на еднополюсния свят, опитвайки се да създадaт "някакво подобие на квазидвуполярна система" и търсят за себе си "образ на враг", подчерта Путин.

Президентът на Русия Владимир Путин не смята, че САЩ представляват заплаха за Русия. Но руският лидер призова Вашингтон да се откаже от имперските си амбиции. Той не пропусна да разкритикува Запада и САЩ за ролята им в украинската криза.

"Водим дискусии по всички теми, засягащи асоциирането на Украйна с ЕС, по начин, защитаващ нашите интереси, но искам да подчертая по един изключително цивилизован начин, предлагаме аргументи и решения на възникналите проблеми. Но никой не иска да ни чуе. Никой не иска да разговаря. Би трябвало ситуацията в Украйна да не ни засяга, но не е така. Но цивилизованият диалог бе превърнат от украинските власти в държавен преврат. Те хвърлиха страната в хаос, в икономически и социален колапс, в гражданска война с огромни човешки загуби.", каза още Владимир Путин.

Путин призна, че Москва е помогнала на бившия президент на Украйна Виктор Янукович да напусне страната си и да намери убежище в Русия, бягайки от размириците и преврата в Киев. По думите на Путин световният ред трябва да бъде "разумно реконструиран". Същевременно руският президент отрече да възражда имперските амбиции на страната си. Според Путин политически мотивираните санкции са грешка, която води до обратен ефект - усилване на икономическата суверенизация. Преходът на Европа към американски шистов газ е самоубийство за икономиката на ЕС, смята президентът на Русия.


Виж коментарите (4)

Още по темата (4522):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).