Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Путин раздал Балканите на олигарси
Автор: Екип Varna24.bg 12:50 / 26.11.2020Коментари (0)1007
©
По време на управлението на Владимир Путин Русия се превърна в клептокрация. В резултат на това външната ѝ политика стана по-агресивна. Основната част от външната политика Путин предаде на представителите на руския бизнес, позволявайки на Кремъл да извлече изгода от тяхната бизнес изобретателност, да пести пари и да остане скрит зад липсата на формални доказателства за участие в различни престъпления като поръчите, пише шведският икономист и старши научен сътрудник в Атлантическия съвет Андерс Аслунд.

В последно време нещата се развиха така, че Путин разпореди на отделни бизнесмени да поемат инициативата в отделни държави.

През 2014 г. пламенният привърженик на православието Константин Малофеев предприе частни сепаратистки действия в Източна Украйна, за което САЩ му наложиха санкции. Готвачът на Путин Евгений Пригожин ръководеше частна военна компания в Сирия, Либия и други държави в Африка. През 2019 г. той попадна в санкционния списък на САЩ като ръководител на Агенцията за интернет проучвания в Санкт Петербург, което беше обвинено за намеса в американските избори през 2016 г. Олег Дерипаска, който през 2018 г. попадна в списъка със санкции на САЩ като близък до Кремъл олигарх, най-вероятно е координирал руската политика в Черна гора и Армения.

Ръководителят на "Роснефт“ Игор Сечин е проводник на руската политика във Венецуела. Грузия е управлявана от много богатия руско-грузински олигарх Бидзина Иванишвили. А човекът на Кремъл в Гърция е роденият в СССР Иван Савидис.

Тези бизнесмени, оцелели в трудния руски бизнес климат, обичат риска. Тъй като са близки до Кремъл и до руските специални служби, на тях им е предоставен монополът в определени държави, както през XVII-XVIII в. английската корона глезеше своите частни предприемачи. Ограбвайки чужди държави, те напълно случайно изградиха Британската империя.

В доклада на специалния прокурор Мюлер се подчертава, че Путин лично е подтиквал изявени руски бизнесмени да се намесват в политиката на САЩ. Милиардерът Пьотр Авен – председател на най-голямата в Русия частна търговска банка "Алфа банк“, "разказа в кабинета на (специалния прокурор), че се е срещал с Путин на всеки 3 месеца... и разбрал, че всички предложения или критични бележки от страна на Путин по време на тези срещи са били скрити указания за действия“. И ако той, Авен, не ги изпълни, може да има последици за него. Путин е поискал да установи контакт с новата администрация на Тръмп. Спрямо Авен не са повдигнати обвинения в каквито и да било престъпления.

Путин е ограничил свободата не само на обикновените руснаци, но и на олигарсите. Колкото по-богати стават, толкова по-послушни трябва да бъдат спрямо Кремъл, защото имат какво да губят. Руски бизнесмени, които по-рано са изглеждали независими, сега са принудени да служат на Кремъл в чужбина. В противен случай ще изгубят собствеността си в Русия, пише БГНЕС.

Следва да се отбележи, че огромни суми от руски "тъмни пари“ се пазят на Запад, тъй като съхраняването им в Русия не е безопасно. Съхраняваните в чужбина пари на руски частни лица се оценяват на около 1 трилион долара. Обикновено пристигат зад граница чрез различни офшорни фирми и в крайна сметка попадат в анонимни компании на два основни национални пазара – в САЩ и във Великобритания. Тези два основни западни финансови пазара са големи и допускат анонимна собственост на активи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: