Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ратко Младич: Не аз започнах войната, не аз направих план за нападение срещу Югославия
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 27.08.2020Коментари (0)1442
©
Командващият босненската сръбска армия по време на войната през 90-те години Ратко Младич, съден от международното правосъдие за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, се обърна към съда в края на вчерашното заседание и отхвърли вината за престъпленията, за които е съден, съобщава сръбският печат, цитиран от БТА. Осъденият доживот Ратко Младич празнувал рожден ден в добро настроение

"Дали вината на Ратко Младич е, че не позволи на усташите да хвърлят сръбски деца в ямите като по времето на Ясеновац?", запита той в обръщението си.

"Свидетел съм на много събития и случаи по време на тази война. Бях мишена и на НАТО и не се обиждайте, но този трибунал, за който имам отрицателно мнение, е чедо на западните сили", каза той.

Адвокатите на Младич поискаха от Апелативната камара да оправдае Младич по обвинението в геноцид в Сребреница, за което бе осъден на доживотен затвор на първа инстанция, като се мотивираха, че вината му не била доказана. Защитата не отрече, че "определен брой" босненски мюсюлмани в Сребреница са били убити, но заяви, че тези убийства са били последица от "отмъщение" и не са били извършени по заповед на Младич и той не е присъствал на убийствата.

Прокурорите на свой ред поискаха Младич да бъде осъден за геноцид и в общините Фоча, Котор варош, Ключ, Приедор, Сански мост и Власеница.

"Прав ли беше трибуналът на първа инстанция да ме осъди на доживотен затвор? Не беше прав. Защо? Те са в конфликт на интереси, защитаваха не истината, а Холандия и холандския батальон.

Със силен глас, но забавено, Младич заяви, че не защитава себе си, а "сръбския народ, който е на много ветровито място".

"Аз съм човек, който цял живот е бил професионален войник. Работих честно и в мир, и във война, съгласно законите на моята страна, която бе разрушена от НАТО", каза той. "Не съм това, което казахте за мене. Не си струва, госпожо, да оправдавате това чедо НАТО", каза Младич, наричайки и съда "чедо на НАТО".

За Сребреница каза, че е "ключ към тези събития", и описа как след падането на анклава през юли 1995 г. мюсюлмански войник стрелял срещу него, но не го улучил. Младич каза, че не е отговорил на нападението и не е позволил да охраната си да го направи, защото войникът имал жилетка на умиротворителните сили на ООН ЮНПРОФОР.

"Съдбата ме доведе да защитавам държавата си СФРЮ, която вие, западните силоваци, разбихте с помощта на Ватикана и онази мафия от Германия", каза Младич.

С повишен глас той заяви, че "Не Ратко Младич започна войната, не той направи план за нападение срещу Югославия".

Младич поиска да говори половин час, вместо определените десет минути, и бе прекъснат, след което думите му отекнаха в съдебната зала.

"Народът ще чуе какво говори Ратко, жив съм и здрав, докато ги има нашият народ и племе", извика той.

Във вторник и сряда се състояха изслушванията пред Апелативната камара на Механизма за наказателните съдилища за военните престъпления в бивша Югославия в Хага в процеса на Ратко Младич. Във връзка с пандемията от коронавирус някои съдии участваха в заседанието чрез видеовръзка. Всички присъстващи в залата на съда бяха с маски.

През 2017 г. трибуналът намери Младич за виновен за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството и го осъди на доживотен затвор.

Сред най-тежките престъпления, в които бе обвинен генералът, са обсадата и продължителният обстрел на Сараево, нехуманното отношение към затворници в пленническите лагери и държането на служители на ООН като заложници. Младич бе осъден и за геноцид в Сребреница, където през 1995 г. водените от него босненски сръбски сили избиха около 8000 мюсюлмански мъже и момчета.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: