Разногласия между страните-членки за разширяването на ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:37 / 28.02.2022
698
Има разногласия между 27-те държави от Евросъюза относно разширяването на блока, след като Киев призова за членство в разгара на руската инвазия, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"В ЕС има различни мнения и чувствителност по отношение на разширяването", каза той.

Мишел уточни, че Киев ще трябва да подаде официална молба за присъединяване, след което държавите членки ще трябва да излязат с единодушна позиция.

По-рано днес председателят на Европейския съвет каза, че въпросът за евентуалното членство на Украйна в ЕС предстои да бъде обсъден, припомня БГНЕС.

"Това са дебати, които непременно ще се състоят“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ЕС е готов да отвори вратите си за Украйна.

"Но ние вече имаме много силно споразумение с Украйна, чието изпълнение трябва да бъде активизирано“, каза Мишел. "Това ще позволи да се укрепят икономическите и политическите връзки с Украйна“, добави той.

Изказването му беше по повод изявление в Туитър на украинския президент Владимир Зеленски от 26 февруари, че е настъпил "решаващият момент да приключим веднъж завинаги продължителната дискусия и да вземем решение за членството на Украйна в ЕС“.

"Обсъдих с ръководителя на Европейския съвет по-нататъшна ефективна помощ и героичната борба на украинците за тяхното свободно бъдеше", добави той.

През февруари 2019 г. Върховната Рада одобри изменения в Конституцията на Украйна, които определят стратегическия курс на страната към присъединяване към ЕС и НАТО.

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Изкуствен интелект стана говорител на Министерство на външните ра...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).