Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ректорът на Морско училище обсъди в Аржентина международното сътрудничество на Антарктида
Автор: Екип Varna24.bg 08:27 / 31.01.2024Коментари (0)893
©
Българският посланик в Аржентина – Стоян Михайлов, и ректорът на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, се срещнаха в аржентинската столица Буенос Айрес с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина – адмирал Карлос Мария Алиеви. Това стана преди отпътуването им за българската антарктическа база "Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън, като част от последната група от 32-рата българска антарктическа експедиция, съобщиха от Морско училище.

В разговора беше отбелязано развитието на сътрудничеството между военноморските сили на България и Аржентина благодарение на ежегодните български антарктически експедиции и допълнителните възможности за взаимодействие след включването в експедициите на научноизследователския военен кораб "Св. св. Кирил и Методий“, който в момента е на мисия на Антарктида за втори път.

Посланик Михайлов и адмирал Медникаров благодариха за ценната логистична подкрепа от Аржентина за българските полярници.

Обсъдена беше програмата на българския полярен кораб през настоящата експедиция. Посланик Михайлов отправи покана към адмирал Алиеви да се присъедини в тържествената програма в Комодоро Ривадавия в провинция Чубут, предвидена при спирането в града на кораба "Св. св. Кирил и Методий“ в средата на февруари, на път обратно за България. Пристигането на българския кораб се очаква да съвпадне с отбелязването на годишнината от основаването на града на 23 февруари 1903 г. и дава възможност да бъде дадена по-голяма видимост на историческите връзки между България и Аржентина. В Комодоро Ривадавия живее една от най-старите и добре организирани български общности в Латинска Америка, с над стогодишна история, чието културно дружество носи името "Св. св. Кирил и Методий“, като българския военен научноизследователски кораб.

Адмиралите Медникаров и Алиеви обсъдиха и възможностите за участие на Аржентина в проекти на програмата DEEP на НАТО, посветена на усъвършенстване на военното образование.

Посланик Михайлов поздрави адмирал Алиеви за назначаването му начело на аржентинската армада и отбеляза, че срещата толкова скоро след встъпването му в длъжност е ясен знак за специално внимание към България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: