Репортерите на "Новая газета" в една от най-опасните страни за журналисти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:03 / 22.10.2021
720
През юли 2000 г. редакторът на "Новая газета" Игор Домников почина месеци след като е нападнат във входа на жилищната сграда, в която живее в Москва, от нападател, който го удря многократно с тежък предмет по главата, припомня "Свободна Европа".

Домников се занимава с ресора култура и образование. Негови колеги казват, че убиецът му може да го е сбъркал с друг репортер на "Новая газета", който е бил заплашван след разследване на корупцията в петролната индустрия. Двамата репортери са живели в една и съща сграда.

Редакторът на "Новая газета" Юрий Шчекочихин почина през 2003 г. от мистериозно заболяване, за което се предполагаше, че е резултат от радиоактивно отравяне. Той разследваше евентуалното участие на руските служби за сигурност в поредица от атентати в апартаменти в Москва и други градове през 1999 г.

Шчекочихин е много свързан с България, работите му са преведени на български от Румен Леонидов и Георги Борисов. Той е разследващ репортер в "Литературная газета" по време на перестройката.

Разследващата репортерка на "Новая газета" Анна Политковская е застреляна в асансьора на жилищния си блок в центъра на Москва на 7 октомври 2006 г. Тя е критик на руския президент Владимир Путин. Разследванията ѝ разкриват корупция на най-високо ниво в Русия и нарушаване на правата в Северен Кавказ в Чечения.

Репортерката на "Новая газета" Анастасия Бабурова (вляво) и руският адвокат по правата на човека Станислав Маркелов са убити през януари 2009 г., докато напускат пресконференция в Москва.

Маркелов и Бабурова са разкрили някои от най-известните случаи на злоупотреби от руската армия в Чечения.

Отличената журналистка и активистка по правата на човека Наталия Естемирова, сътрудник на "Новая газета", е отвлечена в Грозни през юли 2009 г. и е намерена застреляна часове по-късно. По това време се казва, че тя е работила по "изключително чувствителни" случаи на нарушения на правата на човека в Чечения.

Домът и колата на кореспондентката Юлия Латинина са третирани с неизвестни химикали през 2017 г. През същата година вестникът получава писмо с неизвестен бял прах вътре, който по-късно се оказва безвреден.

През октомври 2018 г. неизвестни донасят три клетки с овце с жилетки с надпис PRESS върху тях близо до офисите на "Новая газета“ в Москва.

До редакцията е намерена и овча глава със заплашителна бележка, адресирана до всички репортери във вестника.

През октомври 2018 г. неизвестни лица хвърлят погребален венец пред сградата на вестника с бележки, заплашващи кореспондента Денис Коротков. В дома на журналиста също е изпратен погребален венец с бележка, която го нарича "предател".

Коротков току-що е публикувал статия, в която се цитира предполагаем помощник по сигурността на приближения до Кремъл руски бизнесмен Евгений Пригожин, в която се казва, че Пригожин е замесен в няколко нападения срещу опонентите си, включително поне едно убийство.

Неизвестни лица също оставят кошница с отрязана овнешка глава и червени карамфили в офиса на вестника с бележка, в която пише: "До главния редактор на "Новая газета" с поздрави за вас и Коротков".

Охранител стои на входа на офисите на "Новая газета" в Москва на 15 март 2021 г. Вестникът казва, че охранителна камера е записала лице, което пръска входа на офиса с неизвестна течност. Силна химическа миризма обхваща сградата, подобна на тази, на която мирише при нападението срещу Латинина.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).