Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков към колегата си от Азербайджан: Взаимодействието в областта на енергетиката заема основно място в двустранните отношения
Автор: Алена Соколчева 14:35 / 12.09.2023Коментари (0)805
Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог между Народното събрание и азербайджанския Милли Меджлис обсъдиха председателите на парламентите на България и Азербайджан Росен Желязков и проф. д-р Сахиба Гафарова, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание. 

Между България и Азербайджан съществуват отлични отношения, издигнати на ниво стратегическо партньорство, осъществява се и интензивен политически диалог, подчерта по време на разговорите председателят на Народното събрание. Росен Желязков изрази увереност, че визитата на председателя Милли Меджлиса на Азербайджан ще даде значителен принос за задълбочаване и на парламентарния обмен.

Установеният през 2015 г. стратегически диалог България-Азербайджан и отличните двустранни отношения са предпоставка за разширяване на сферите на сътрудничество между нашите две страни, отбеляза Росен Желязков. Той посочи, че взаимодействието в областта на енергетиката заема основно място в двустранните отношения.

През миналата година беше пусната в търговска експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ, уточни председателят на Народното събрание. През пролетта беше подписан и Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз, добави Росен Желязков.

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство през 2015 г., което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза председателят на азербайджанския Милли Меджлис проф. д-р Сахиба Гафарова. Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт след откриването на интерконектора Гърция-България, добави тя.

Парламентите на Азербайджан и България могат да дадат своя принос за разширяване и по-интензивно сътрудничество между нашите две страни и в други сфери от взаимен интерес, подчерта председателят на парламента на Азербайджан. Сред тях са икономиката, търговията, образованието и културата, уточни проф. д-р Сахиба Гафарова и добави, че е време да бъде установен диалог между различните парламентарни комисии в двете законодателни институции.

Официалното посещение на председателя на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова започна с церемония пред Паметника на незнайния войн в София. След това председателите на парламентите на България и Азербайджан разговаряха в сградата на Народното събрание и проф. д-р Сахиба Гафарова се подписа в книгата за официални гости. По-късно председателите на парламентите на България и Азербайджан участваха в пленарните разговори с народни представители от двете институции.

В програмата на официалното посещение на председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан у нас са предвидени срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя акад. Николай Денков.

Проф. д-р Сахиба Гафарова и водената от нея делегация посети центъра за Азербайджански език и култура към Центъра за източни езици и култура на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.



Още по темата: общо новини по темата: 1531
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/256 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: