Росен Желязков към колегата си от Азербайджан: Взаимодействието в областта на енергетиката заема основно място в двустранните отношения

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
14:35 / 12.09.2023
817
Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог между Народното събрание и азербайджанския Милли Меджлис обсъдиха председателите на парламентите на България и Азербайджан Росен Желязков и проф. д-р Сахиба Гафарова, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание. 

Между България и Азербайджан съществуват отлични отношения, издигнати на ниво стратегическо партньорство, осъществява се и интензивен политически диалог, подчерта по време на разговорите председателят на Народното събрание. Росен Желязков изрази увереност, че визитата на председателя Милли Меджлиса на Азербайджан ще даде значителен принос за задълбочаване и на парламентарния обмен.

Установеният през 2015 г. стратегически диалог България-Азербайджан и отличните двустранни отношения са предпоставка за разширяване на сферите на сътрудничество между нашите две страни, отбеляза Росен Желязков. Той посочи, че взаимодействието в областта на енергетиката заема основно място в двустранните отношения.

През миналата година беше пусната в търговска експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ, уточни председателят на Народното събрание. През пролетта беше подписан и Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз, добави Росен Желязков.

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство през 2015 г., което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза председателят на азербайджанския Милли Меджлис проф. д-р Сахиба Гафарова. Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт след откриването на интерконектора Гърция-България, добави тя.

Парламентите на Азербайджан и България могат да дадат своя принос за разширяване и по-интензивно сътрудничество между нашите две страни и в други сфери от взаимен интерес, подчерта председателят на парламента на Азербайджан. Сред тях са икономиката, търговията, образованието и културата, уточни проф. д-р Сахиба Гафарова и добави, че е време да бъде установен диалог между различните парламентарни комисии в двете законодателни институции.

Официалното посещение на председателя на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова започна с церемония пред Паметника на незнайния войн в София. След това председателите на парламентите на България и Азербайджан разговаряха в сградата на Народното събрание и проф. д-р Сахиба Гафарова се подписа в книгата за официални гости. По-късно председателите на парламентите на България и Азербайджан участваха в пленарните разговори с народни представители от двете институции.

В програмата на официалното посещение на председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан у нас са предвидени срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя акад. Николай Денков.

Проф. д-р Сахиба Гафарова и водената от нея делегация посети центъра за Азербайджански език и култура към Центъра за източни езици и култура на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Международни новини:
Хакери атакуват политическите партии в Германия
Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не ...
Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с външните министр...
Нетаняху "упълномощи преговорен екип", който да работи по плана з...
България и САЩ започват автоматичен обмен на данъчна информация
Признаха Доналд Тръмп за виновен по дело за финансови машинации, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).