Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румъния получи гъвкави условия за потреблението на ток през пиковите часове на срещата на енергийните министри на ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 17:06 / 30.09.2022Коментари (0)834
©
Европейските министри постигнаха политическо споразумение по серия от нови мерки, които да бъдат предприети в енергийния сектор, написа румънският енергиен министър във Facebook.

Новите мерки имат за цел, наред с другото, да установят допълнителните приходи, реализирани от производителите на електроенергия и други участници на пазара на електроенергия, над максималното ниво от 180 евро/МВтч в периода 1 декември 2022 г. - 30 юни 2023 г. и да ги използват за финансиране на мерки за защита на крайните потребители на електроенергия. Предлага се още въвеждане на солидарна вноска от дружествата, работещи в секторите на петрола, природния газ, въглищата и рафинирането, доброволни мерки за намаляване на потреблението на електроенергия с 10 % със задължителен компонент от 5 % в пиковите часове.

И в двата случая Румъния подкрепи доброволното намаление, но в случаите на пикови часове само България, Гърция, Хърватия и Унгария подкрепиха нашите представители. Румъния, от друга страна, получи допълнителни възможности за гъвкавост по отношение на определянето на пиковите часове на национално равнище, написа министър Върджил Попеску.

Този нов набор от мерки допълва съществуващата рамка на ЕС, разработена с подкрепата на държавите членки, за да се гарантира европейската устойчивост и солидарност в контекста на енергийната криза, причинена от войната в Украйна.

Държавите членки ще могат също така да се намесват при определянето на регулираните цени на електроенергията за домакинствата, МСП и други категории потребители.

Румъния насърчи допълнителни мерки за защита на енергоемките потребители, тъй като това е важно за поддържане на конкурентоспособността на европейската промишленост и за запазване на работните места.

"Що се отнася до пазара на газ, по време на дебатите отново подчертахме, че е необходимо спешно да се въведе ограничение на сделките с газ на европейския пазар на едро. Искането е подкрепено от повечето държави членки и има за цел да се въведе пределна тарифа за вноса на газ от всички източници и за вътрешните транзакции, като се гарантира сигурността на доставките. Ограничената тарифа ще доведе до по-ниски цени на електроенергията, топлинната енергия и суровините, използвани в промишлеността. Румъния също така продължава да подкрепя спешното активиране преди тази зима на Европейската енергийна платформа за съвместно закупуване на природен газ, за да се осигури справедливо разпределение на допълнителните количества газ и втечнен природен газ, привлечени в ЕС", пише министърът.

В близко бъдеще Румъния продължава да подкрепя целта за отделяне на цената на електроенергията от цената на природния газ, като иска от Европейската комисия конкретни предложения за реформа на структурата на енергийния пазар.

Румъния също така изрази подкрепата си за сигурността на доставките на газ и електроенергия за Република Молдова.



Още по темата: общо новини по темата: 259
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: