Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румъния ще строи нов мост при Гюргево-Русе с европейски средства за военни проекти
Автор: Екип Varna24.bg 18:23 / 07.12.2023Коментари (0)1105
©
Румъния е представила проект по европейската програма за военна мобилност за изграждането на моста Гюргево - Русе II. Това е съобщила европейският комисар по транспорта Адина Валян, предаде Agerpres.

Резултатът ще бъде обявен на 15 декември. "Румъния кандидатства с един проект в рамките на поканата за проекти за военна мобилност. Очаквах той да бъде по общата покана за проекти, но този вариант е избран по поканата за военна мобилност, чиито резултати ще мога да обявя на 15 декември", е коментирала тя.  

"Тъй като става въпрос за конкурентна покана за проекти за целия Европейски съюз, чиито победители не са обявени не мога да кажа дали проектът е победител", е допълнила Адина Валян, запитана от журналисти за моста Гюргево - Русе II.

"Това е малко неразбираемо за Европейската комисия. Румъния е кандидатствала за пътен мост с опция за железопътен транспорт. Стойността на предпроектното проучване, за което Румъния е кандидатствала, е 6 млн. евро (11.83 млн. лева)".

"Финансирахме железопътната връзка Букурещ - Гюргево с 570 млн. евро (1 123 милиарда лева). Имайте предвид, че не защото ние предложихме идеята, а защото това беше румънски проект, част от коридор, който трябва да продължи на юг. Затова за Европейската комисия е малко неразбираемо, че нямаме по-солиден проект за нов железопътен мост Букурещ - Гюргево", е коментирала тя.

Почти две десетилетия след обявяването на проекта България и Румъния започнаха реални действия за изграждането на третия мост над река Дунав, съобщи на 21 септември пресслужбата на българското Министерство на транспорта и съобщенията, цитирана румънската медия.

Двете страни представиха пред Европейската комисия (ЕК) съвместен проект за предпроектно проучване на втория мост Русе-Гюргево, с което на практика стартира процесът на изграждане на втори комбиниран автомобилен и железопътен мост над Дунав в Русе.

Българският министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с румънския министър на транспорта, инфраструктурата и съобщенията Сорин Гриндяну, в което се потвърждава позицията на двете страни, според която проектът е приоритет и двете правителства ще работят към изпълнението му.

Българското министерство, съвместно със своите асоциирани партньори - Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Агенция "Пътна инфраструктура", ще извършат проучването на свързващата инфраструктура в страната. Българският финансов принос в проекта е 1,4 млн. евро, или 2,73 млн. лв., от които до 50% ще бъдат безвъзмездна финансова помощ по Механизма за свързване на Европа. Проучванията ще анализират различните трасета и точките, от които ще започне мостът в Русе, респективно Гюргево, за да се улесни изборът на техническо решение.

Ако проектът бъде одобрен за финансиране, той ще бъде обявен в началото на 2024 г. Графикът предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще решат за местоположението и условия за финансиране на обекта. Ще се анализира и възможността за използване на механизми за публично-частно партньорство при строителството, тъй като те биха могли да ускорят пълното изграждане на моста и да привлекат допълнително финансиране от други източници, посочва румънската медия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: