Румъния ще строи нов мост при Гюргево-Русе с европейски средства за военни проекти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:23 / 07.12.2023
1118
Румъния е представила проект по европейската програма за военна мобилност за изграждането на моста Гюргево - Русе II. Това е съобщила европейският комисар по транспорта Адина Валян, предаде Agerpres.

Резултатът ще бъде обявен на 15 декември. "Румъния кандидатства с един проект в рамките на поканата за проекти за военна мобилност. Очаквах той да бъде по общата покана за проекти, но този вариант е избран по поканата за военна мобилност, чиито резултати ще мога да обявя на 15 декември", е коментирала тя.  

"Тъй като става въпрос за конкурентна покана за проекти за целия Европейски съюз, чиито победители не са обявени не мога да кажа дали проектът е победител", е допълнила Адина Валян, запитана от журналисти за моста Гюргево - Русе II.

"Това е малко неразбираемо за Европейската комисия. Румъния е кандидатствала за пътен мост с опция за железопътен транспорт. Стойността на предпроектното проучване, за което Румъния е кандидатствала, е 6 млн. евро (11.83 млн. лева)".

"Финансирахме железопътната връзка Букурещ - Гюргево с 570 млн. евро (1 123 милиарда лева). Имайте предвид, че не защото ние предложихме идеята, а защото това беше румънски проект, част от коридор, който трябва да продължи на юг. Затова за Европейската комисия е малко неразбираемо, че нямаме по-солиден проект за нов железопътен мост Букурещ - Гюргево", е коментирала тя.

Почти две десетилетия след обявяването на проекта България и Румъния започнаха реални действия за изграждането на третия мост над река Дунав, съобщи на 21 септември пресслужбата на българското Министерство на транспорта и съобщенията, цитирана румънската медия.

Двете страни представиха пред Европейската комисия (ЕК) съвместен проект за предпроектно проучване на втория мост Русе-Гюргево, с което на практика стартира процесът на изграждане на втори комбиниран автомобилен и железопътен мост над Дунав в Русе.

Българският министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с румънския министър на транспорта, инфраструктурата и съобщенията Сорин Гриндяну, в което се потвърждава позицията на двете страни, според която проектът е приоритет и двете правителства ще работят към изпълнението му.

Българското министерство, съвместно със своите асоциирани партньори - Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Агенция "Пътна инфраструктура", ще извършат проучването на свързващата инфраструктура в страната. Българският финансов принос в проекта е 1,4 млн. евро, или 2,73 млн. лв., от които до 50% ще бъдат безвъзмездна финансова помощ по Механизма за свързване на Европа. Проучванията ще анализират различните трасета и точките, от които ще започне мостът в Русе, респективно Гюргево, за да се улесни изборът на техническо решение.

Ако проектът бъде одобрен за финансиране, той ще бъде обявен в началото на 2024 г. Графикът предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще решат за местоположението и условия за финансиране на обекта. Ще се анализира и възможността за използване на механизми за публично-частно партньорство при строителството, тъй като те биха могли да ускорят пълното изграждане на моста и да привлекат допълнително финансиране от други източници, посочва румънската медия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Международен анализатор за смъртта на иранския президент: Можем д...
Николай Рашков: В ЕС липсва експертиза на тема "Транспорт и логис...
Проф. Владимир Чуков: Всякакви версии за инцидента с Раиси са "на...
Заподозреният за покушението срещу Роберт Фицо ще се изправи пред...
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).