Румъния въвежда нови ограничения за пътуващите от България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:30 / 01.10.2021
1022
Румънските власти въвеждат нови ограничителни мерки за пътуващите от България, считано от 00:00 ч. на 3 октомври 2021 г., неделя, след като страната ни бе добавена в "червения“ списък, съобщават от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни.

Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина ако отговарят на някои от следните условия:

-  да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация ще се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;

- да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 ч. преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR теста да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.

- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.

От карантина се освобождават и деца до 12-годишна възраст, без да е необходимо да предоставят тест за COVID-19, както и транзитно преминаващи граждани, при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната. Под карантина няма да бъдат поставяни и децата на възраст между 12 и 16 години, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).

При представен отрицателен резултат от PCR тест, гражданите могат да пребивават в Румъния максимум до 3 дни (72 часа). Тази ограничителна мярка не важи за шофьори, които превозват стоки с МПС с капацитет над 2,4 тона, осъществяват транспорт на пътници с МПС с капацитет над 9 места (вкл. мястото на шофьора), както и ако пътуването е с цел изпълнение на професионални задължения.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).