Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румънка е първият в историята главен прокурор на ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 25.09.2019Коментари (0)940
©
Лаура Кьовеши ще бъде новият главен прокурор на Европейския съюз. Бившият ръководител на специализираната прокуратура на Румъния получи одобрение от всички институции на ЕС.

Още преди седмица стана ясно, че Кьовеши ще заеме поста, като оставаше единствено официалното одобрение от Комисията и Съвета на Европейския съюз.

Назначението ще бъде обявено най-вероятно утре, предаде bTV. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен. Неговата основна задача ще бъде разследването на злоупотреби с европейския бюджет.

Кандидатурата на Кьовеши беше забавена по-рано през годината. Тогава румънката получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Букурещ взе решение да подкрепи френски кандидат.

Париж отстъпи през юли и даде зелена светлина за Кьовеши, която се нуждаеше от одобрението на страните и новоизбрания парламент.

Лаура Кьовеши утвърди позициите си в Румъния и други европейски столици. Нейният 5-годишен мандат като антикорупционен лидер беше забелязан и оценен от мнозина.

По нейното време бяха арестувани и осъдени министри и кметове в родината ѝ.

Няколко европейски издания поставят акцент върху факта, че Кьовеши добре познава проблемите на държавите от Средна и Източна Европа - и сигурно сърцато ще се бори срещу корупцията и автокрацията. Германският Die Welt пише:

Лаура Кодруца Кьовеши е румънска юристка и бивша състезателка по баскетбол. Родена е в гр. Сфънту Георге, Румъния на 15 май 1973 г. В периода 2013 – 2018 година ръководи Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния. Освободена е от длъжност от президента Клаус Йоханис след обвинения от страна на правосъдния министър Тудорел Тоадер в превишаване на правомощията и накърняване образа на страната зад граница. Решението за освобождаване идва след седмици на напрежение с управляващото ляво мнозинство, съпроводени с протести и искания за оставка на правосъдния министър.

Лаура Кьовеши е един от символите на борбата срещу корупцията в Румъния. Под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43 депутати и сенатори и 260 комунални политици. Сред тях бе и партийният лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който дълго време беше най-влиятелният човек в Румъния. От месец май 2019 Драгня излежава присъда от три и половина години по обвинение за данъчни измами.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: