Русия не очаква финансови претенции по "Южен поток"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:12 / 22.12.2014
1873
Русия не очаква финансови претенции по "Южен поток". Такива не са били договорени в подписаните междуправителствени споразумения. Направените инвестиции ще отидат за новия тръбопровод, който ще свърже Русия с Турция. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

"Без съмнение спирането на "Южен поток" беше премислено решение, защото такива въпроси не могат да се решават спонтанно. Взимането на решението зависи, включително и от позицията на другата страна, дали тя е готова да изгради алтернативен маршрут. Тази тема беше засегната по време на преговорите в Турция", подчерта Новак.

Русия разбира, че страните, през територията на които трябваше да премине газопроводът, разчитаха на инвестиционния проект, създаването на работни места, увеличаване на приходите от данъци. Но да се реализира проект, когато за него няма разрешение, е невъзможно.

По междуправителствените договори, които бяха подписани през 2008-2009 г., тече юридически анализ, каза Новак и добави, че в споразуменията не са договорени финансови претенции.

Що се отнася за разходите, то това не са големи суми, които най-често са били финансирани от "Газпром". Преди всичко те са засягали разширяване на пропусквателната способност газовата мрежа на руска територия, строителството на морската част и закупуването на тръби. Предварително тези разходи няма да се отписват, защото при всички случаи направените инвестиции ще бъдат използвани за строителството на тръбопровода по новия маршрут през Турция, подчерта Новак.

Припомняме, че на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от "Южен поток" и ще построи морски газопровод до Турция със същата пропусквателна способност от 63 милиарда кубически метра газ, както и газов хъб на гръцко-турската граница.


Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).