Русия продължава да струпва войски по границата с Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:06 / 14.03.2014
1595
Русия продължава да струпва войски по границата с Украйна, въпреки уверенията на официални представители, че не желае война. По последни данни около 10 000 войници и бойна техника са съсредоточени в близост до границата заедно с военна техника. В същото време постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви по време на сесията на Общото събрание на организацията, че страната му не желае война.

В изказване в ООН украинският министър-председател Арсений Яценюк заяви, че на фона на руската агресия ще е много трудно страните по света да бъдат убедени, че не си струва да притежават ядрено оръжие. През 1996 година Украйна предаде доброволно на Русия над 5000 единици ядрено оръжие, които наследи след разпадането на СССР, в замяна на гаранции за националния си суверенитет и териториална цялост.

Яценюк каза още, че Украйна няма да се примири с откъсването на Крим и не приема изкуствено организирания референдум.

"Крим е бил и ще бъде част от Украйна. Никога няма да признаем какъвто и да е изкуствено планиран референдум. Ще проведем национален диалог по разширяването на пълномощията на Автономна Република Крим", заяви Яценюк.

За петък е насрочена среща в Лондон между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, на която ще се търси дипломатическо решение на кризата между Русия и Украйна, но надеждите за успех не са големи.

"Почти не останаха надежди, че кризата в Украйна може да бъде разрешена преди референдумът в Крим да бъде проведен", заяви министърът на външните работи на Германия Франк Валтер Щанмайер.

От своя страна Джон Кери каза, че САЩ и западните държави подготвят сериозен отговор на събитията в Украйна, който ще зависи от реакцията на Русия на планирания за 16 март референдум в Крим за присъединяване към Руската федерация. Той добави, че САЩ предпочитат да не се стига до крайни мерки, но настояват да се зачитат суверенитетът и териториалната цялост на Украйна.

В същото време при протести в Донецк в Украйна и сблъсъци между поддръжници на новата власт и радетели за по-близки отношения с Русия са загинали двама души.

Общо 50 души са пострадали при сблъсъците, като един от тях се намира в критично състояние.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).