Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русия желае да създаде в Турция основен газов хъб за Европа
Автор: Екип Varna24.bg 17:30 / 12.10.2022Коментари (0)583
©
Русия е готова да доставя енергийни ресурси на Европа, включително възможността за пренасочване на изгубения обем на транзита на газ от "Северните потоци" през Турция. Това заяви руският президент Владимир Путин в сряда, когато говори на форума "Руска енергийна седмица", предаде ТАСС.

Той каза, че Русия може да доставя газ за ЕС и чрез един от тръбопроводите на "Северен поток", който продължава да работи. Възможно е повредените елементи да бъдат ремонтирани, но това ще има смисъл в случай на по-нататъшна икономически обоснована експлоатация. Междувременно Русия ще разшири географията на доставките и ще изгради газопровода "Силата на Сибир-2". Но Русия няма да доставя енергийни ресурси на страни, които ще наложат таван на цените, особено на петрола.

Русия изнася пълния обем на енергийните си договори, въпреки обвиненията в ненадеждност. Един от тръбопроводите на газопровода "Северен поток" изглежда е в изправност и Русия е готова да започне доставки по него. "Топката, както се казва, е в полето на ЕС. Никъде не поставяме ограничения, включително и по отношение на готовността ни да доставяме допълнителни количества през есенно-зимния период".

Русия възнамерява да разшири географията на своите газови доставки. "Що се отнася до руския газ, ние със сигурност ще предлагаме нашия продукт на световните пазари. Например бихме могли да преместим изгубените обеми на транзита от Северните потоци към Черно море. "По този начин ще превърнем нашето гориво, нашия природен газ, в основен маршрут за доставки към Европа през Турция, като създадем в Турция основен газов хъб за Европа. Ако, разбира се, нашите партньори са заинтересовани от това."

Целта на терористичната атака срещу "Северен поток" е да се подкопае енергийната сигурност на целия континент. "Логиката е цинична - да се унищожат, да се блокират източниците на евтина енергия, да се лишат милиони хора, индустриални потребители от газ, топлина, електричество и други ресурси и да бъдат принудени да купуват всичко това на много по-високи цени", каза Путин.

Зад саботажа на "Северен поток" стои някой, "който се стреми към трайно прекъсване на връзките между Русия и Европейския съюз, към трайно подкопаване и унищожаване на политическото формирование на Европа, към отслабване на нейния промишлен потенциал и към завладяване на пазара".

Ползите от подкопаването на "Северен поток" са ясни - геополитическото значение на останалите газови системи нараства. "Те преминават през територията на Полша, Ямал-Европа, два потока през територията на Украйна - всички те са построени от Русия за нейна сметка в срок. А също и САЩ, разбира се, които сега могат да доставят енергийни ресурси на високи цени."

 

Възможно е да се извърши основен ремонт на "Северен поток". "Но това ще има смисъл само ако експлоатацията им продължи да бъде икономически изгодна и, разбира се, ако маршрутът е сигурен.

Цените на дългосрочните доставки на газ за Европа са три до четири пъти по-ниски от тези на спот пазара. Механизмът за спот ценообразуване на природния газ ще доведе до загуби за Европа в размер на 300 млрд. евро през тази година, или около 2% от БВП на еврозоната.

Ако цените на енергията са високи, Европа просто ще "напечата пари". "Вече сме разглеждали този въпрос във връзка с други стокови групи".

В същото време сметките за електричество и газ на средните европейци са се увеличили повече от три пъти за една година. "Населението, подобно на Средновековието, започва да трупа дърва за огрев за зимата. Русия няма нищо общо с това. И постоянно се опитват да хвърлят вината за собствените си грешки върху някой друг, в този конкретен случай - върху Русия. Сами са си виновни, искам да го подчертая още веднъж, каза Путин.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: