Руската църква притежава имоти до военни обекти в Норвегия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:30 / 19.10.2022
727
Руската православна църква е закупила в последните няколко години чрез различни конгрегации няколко имота в Норвегия в близост до важни военни обекти на скандинавската страна, съобщава в последния си брой норвежкото издание Dagbladet.

Така например конгрегация в Берген, свързана с Руската патриаршия в Москва, се е установила в близост до един от най-важните обекти на норвежките въоръжени сили.

Хааконсверн, близо до Берген, е най-важното пристанище и база на норвежкия флот. Тук са разположени фрегати, подводници и катери. В близост до базата се намира военноморската академия, в която се обучават офицери.

Справка в имотния регистър показва, че през 2017 г. конгрегацията "Богоявление" е закупила молитвения дом в Сорейде. Сградата се намира на 3 км от Хааконсверн и от околностите ѝ се вижда отлично по-голямата част от норвежката военноморска база.

В Рогаланд няколко руски конгрегации притежават няколко имота в Кармой, Клеп и Брин.

В Ставангер бивш лидер на местната руска православна общност притежава имот в непосредствена близост до Съвместния координационен център на НАТО в Ята (Joint War Center). Хотелът се намира на около километър от този важен военен обект и на около 15 минути пеша.

Освен това Руската църква има паство в Киркенес във Финмарк, на около 1,6 км от руската граница.

Районът е известен с тесните си връзки с Русия, а много руснаци живеят и от норвежката страна на границата.

От 1996 г. Руската църква притежава и енорийска сграда в Осло.

Експертът по сигурността Алфа Сефланд Винге провежда изследвания в областта на социално- критичната инфраструктура и обучението във Военноморската академия. Тя казва, че имотите, собственост на руснаци, като този край Хааконсверн, може да са проблем, но не прави прибързани заключения.

Възможно е тези сгради да се използват не само за религиозни цели, но нямам основание да твърдя, че това се случва тук - обяснява тя.

Има много начини, по които сградите и имотите, като молитвения дом край Хааконсверн, могат да бъдат използвани - от прихващане и прекъсване на сигналите до управление на дронове и настаняване на хора, които картографират района, уточнява норвежкият експерт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).