Руски дипломат: България блокира под натиск "Южен поток"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
17:36 / 07.02.2015
1891
В продължение на шест години Русия правеше всичко възможно за реализацията на "Южен поток", който гарантираше доставка на руски газ за страните от Южна и Централна Европа. 

По този начин тези държави, включително и Македония, щяха да си гарантират своята енергийна сигурност, но щяха да имат възможност и да купуват газ на намалена цена.

Това казва руският посланик в Скопие Олег Шчербак пред седмичника "Република". "Южен поток" бе от национален интерес за Русия, но и за всички страни, които участваха в този проект.

Това щеше да даде допълнителен тласък за икономическо и социално развитие, големи инвестиции, хиляди нови работни места и възможност за успешно разрешаване на опасни екологични проблеми, които застрашават региона, казва още Шчербак.

За съжаление "Южен поток" бе блокиран от Вашингтон и Брюксел, които се ръководеха само и единствено от своите политически и икономически интереси, извършиха безпрецедентен натиск върху държавите участнички в този проект. 

На Русия бяха поставени доста абсурдни искания: "Газпром" трябваше за своя сметка да построи газопровод на стойност 18 млрд. долари, а той да бъде ръководен само от Европейския съюз, подчертава руският дипломат.

България като ключова транзитна държава, бе подложена на най-голямо чуждо влияние. След няколко години забавяне България не даде на "Газпром" официално разрешително за строителството на "Южен поток" на своя територия и в своята икономическа зона в Черно море, казва Шчербак.

В края на миналата година бе ясно, че "Южен поток", в който Русия инвестираше няколко милиарда долара, да се превръща в заложник на геополитическите игри на Вашингтон и Брюксел, заявява руският посланик и пояснява: При тези условия Русия бе принудена не само да промени маршрута на газопровода, но и самата концепция за доставка на газ за страните от Източна и Южна Европа.

В новия проект основен транзитен партньор е Турция, която ще играе ролята на газов разпределител с капацитет от 63 млрд. куб.м, но тръбите от турско-гръцката граница до Европа ще се строят от самите страни членки на ЕС.

Планираме транзитният руски газ през територията на Украйна изцяло да бъде пренасочен към Турция. В момента изработваме всички технически и икономически аспекти на този проект. Има голяма вероятност Македония да бъде една от транзитните страни в този проект, казва още руският дипломат в Скопие.


Виж коментарите (6)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).