Руското следствие поиска задочен арест на Христо Грозев за "незаконно преминаване на границата"

Автор: Иван Христов
Коментари (1)
15:29 / 21.04.2023
855
Руското следствие иска от Лефортовския съд на Москва да обяви задочно ареста на журналиста на изданието Bellingcat Христо Грозев по дело за незаконно преминаване на границата на Руската федерация, съобщава ТАСС. Преди това българинът бе признат за чуждестранен медиен агент в Руската Федерация, а филмът за предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални по негово разследване спечели награда Оскар за документална лента.

"В съда са получени материали относно Грозев Х., те ще бъдат разгледани в близко бъдеще“, казва събеседник на агенцията.

Той е обвинен по точка 1 на член 322 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация“). Максималното наказание по този член е до две години затвор.

През декември 2022 г. от базата данни на сайта на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация стана известно, че той е обявен за издирване.

В края на юли тази година говорител на ФСБ заяви в ефира на телевизионния канал "Россия-24", че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и Ту- 22 М3 свръхзвуков ракетоносец. Според твърденията на руските власти, тази операция е организирана от СБУ, а Грозев координира действията на участниците в нея.

Както пише ТАСС, "Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. Работил е в местни радиостанции и в други медии, през 1995 г. е поканен от американската компания Metromedia да работи, включително с нейните руски активи. Стартира "Радио Ника" в Сочи, "Канал Мелоди" и "Елдорадио" в Санкт Петербург и десетки радиостанции в балтийските страни, Финландия, България, Унгария. По-късно Грозев придобива дялове в руски радиостанции от Метромедия. През 2006 г. той продаде всичките си медийни проекти в Русия, а през 2016 г. разрешението му да остане в Руската федерация беше отменено от ФСБ. Грозев е бизнес партньор на медийния мениджър Карл Хабсбургско-Лотарингски. Той участва активно в дейността на изданието Bellingcat, което се опита да установи обстоятелствата на отравянето на Алексей Навални и отрази редица други нашумели инциденти. Дейностите на Bellingcat са признати от Генералната прокуратура на Русия за нежелани в Руската федерация“.

Виж коментарите (1)

Още по темата (30):
15.04.2024 Христо Грозев се страхува да се върне в България
03.05.2023 Христо Грозев оспори заповедта си за арест в Русия
27.04.2023 МВнР няма официална информация от Русия за заповедта за арест на Христо
Грозев
24.04.2023 Христо Грозев: Навални е прекарал 270 дни в карцер
13.03.2023 Христо Грозев: Има сериозна опасност за живота ми, но не чувствам страх
20.02.2023 Филмът за Навални, с участието на Христо Грозев, спечели БАФТА
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).