САЩ изпращат делегация в България заради ситуацията в Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
17:15 / 04.02.2022
799
Американската администрация изпраща междуведомствена делегация следващата седмица в Брюксел, София и Букурещ, за да обсъдят ситуацията около Украйна. Това съобщиха в петък от пресслужбата на Държавния департамент. Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шолет. Позицията му е равносилна на поста заместник-ръководител на американското външно министерство.

Американски емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари. Посещението ще бъде "продължение на мащабни дипломатически усилия" на Вашингтон, заедно с неговите "европейски съюзници в подкрепа на единен подход" към Русия в настоящата ситуация около Украйна, заяви Държавният департамент.

Според ведомството тези съвместни усилия целят да насърчат Русия "да избере дипломация и деескалация“. В България Шоле и обкръжението му ще проведат нов кръг от двустранния стратегически диалог. В Румъния ще обсъдят, наред с другото, разполагането на допълнителни американски военни части. В Белгия ще се срещнат с представители на НАТО и ЕС, за да продължат дискусиите по ситуацията около Украйна, да проучат напредъка на диалога с Москва за сигурността, както и развитието на потенциални нови строги икономически санкции срещу Русия.

Виж коментарите (8)
Още новини от Международни новини:
Обещават на проститутки от България и Румъния, че ще изкарват по ...
Роберт Фицо направи първо изявление след покушението: Убиецът беш...
Главчев: Няма да има никакви наказания за позицията на представит...
Румен Радев за Сребреница: Неуместно е българското правителство д...
МВнР с важно предупреждение към българите в Япония
Българка в Исландия предупреди: Опасността от изригването на вулк...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).