Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ изпращат на Украйна военна помощ за още 600 милиона долара
Автор: Иван Христов 11:36 / 16.09.2022Коментари (0)664
©
Дни след поражението на Русия в Североизточна Украйна, администрацията на Байдън обяви в четвъртък, че ще изпрати допълнителни 600 милиона долара военни доставки на Украйна, включително повече артилерийски боеприпаси, пише New York Times.

Новата пратка, която също ще включва противоартилерийски радар, системи за противодействие на дронове и оборудване за разчистване на мини, продължава скорошната тенденция на Пентагона да изпраща големи количества боеприпаси, от които Украйна се нуждае, за да води тежките боеве в южната, източната и североизточната част на страната.

Последното изтегляне на военно оборудване от запасите на Пентагона - 21-вото от началото на руската интервенция през февруари - беше обявено само часове след като руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин проведоха първата си среща лице в лице от началото на войната.

"Ние доставяме оръжията и оборудването, които силите на Украйна използват толкова ефективно, докато продължават успешната си контраофанзива срещу инвазията на Русия“, заяви държавният секретар Антъни Блинкен в изявление. "Президентът Байдън беше пределно ясен, че ще подкрепяме народа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

Трябва да се отбележи, че тази пратка не включва армейската тактическа ракетна система MGM-140 или ATACMS, управляеми ракети с голям обсег, които могат да поразяват цели на разстояние до близо 500 километра.

След успешната офанзива на Украйна президентът Владимир Зеленски поднови искането си за ATACMS, но администрацията на Байдън за момента го отхвърля. Вместо това Пентагонът е предоставил хиляди сателитно насочвани ракети и 16 пускови установки HIMERS, за да ги изстрелят. Тези ракети са поразили повече от 400 руски складове за боеприпаси, командни пунктове и радари.

HIMARS може да носи шест управляеми ракети наведнъж, всяка от които може да порази цели на разстояние близо 80 километра - обхват, който според служители на Пентагона покрива огромното мнозинство от планираните цели на Украйна. За сравнение, мобилната установка може да носи само една от по-големите ракети ATACMS наведнъж, преди да се наложи презареждане.

Новата доставка включва и допълнителни управляеми ракети за HIMARS, както и 36 000 снаряда за 105-милиметрови гаубици и 1000 прецизни 155-милиметрови снаряда, според изявление на Пентагона. И двете оръжейни системи се превърнаха в основни елементи в доставения от Запада арсенал на Украйна срещу Русия.

Съединените щати вече са предоставили 15,1 милиарда долара военна помощ на Украйна след инвазията - повече от 40 процента от които са дошли през последните шест седмици.

Украински и американски служители заявиха, че вече седмичните или двуседмичните съобщения на Пентагона за нови доставки на оръжия и боеприпаси от американските запаси са дали на висшите командири на Киев увереността да планират сложни едновременни офанзиви, като тези в Херсон на юг и близо до Харков на североизток.

Тези операции бяха обсъдени в телефонен разговор в четвъртък между Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на г-н Байдън, и генерал Марк  Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, и техните украински колеги, според изявление от офиса на генерал Мили който не предостави други подробности.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: