Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ с неуспешен опит за ликвидиране на още един ирански командир
Автор: Екип Varna24.bg 21:56 / 11.01.2020Коментари (1)1508
©
Американските военни неуспешно са опитали да убият висш ирански военен в Йемен в същия ден, когато удар с дрон уби генерал Касем Сюлеймани, пише американският вестник The New York Times, цитиран от "Фокус".

Разкриването на втора мисия показа, че администрацията на Тръмп е имала планове за по-широка кампания от това, което е известно досега, предназначена да намали способността на Иран да води прокси войни в други страни в региона. След ответните ракетни удари на Иран по иракските бази, в които се разполагат американски войски, изглежда, че Вашингтон и Техеран се отказват от ескалация на конфликта, поне засега, коментира изданието.

Неуспешният въздушен удар в Йемен е бил насочен към Абдул Реза Шахлай, служител на иранските сили "Кудс“, мощна военна организация, която генерал Сюлеймани ръководеше. Шахлай е известен като основен организатор на финансиране за шиитските милиции в региона.

Президентът Тръмп е одобрил удара срещу Шахлай по същото време, когато разреши и този срещу генерал Сюлеймани на 3 януари, въпреки че не беше ясно дали американското нападение в Йемен е станало точно по същото време.

Шахлай и генерал Сюлеймани бяха двама от няколко ирански служители, които американската администрация е искала да елиминира в опит да спре подкрепяните от Иран атаки срещу обекти с американци и да възпре Иран от разрастваща се агресия в региона, заявиха американски представители.

САЩ са предложили 15 милиона долара награда за информация за Шахлай. Обявяването на наградата е направено заради участието му в нападения срещу американски съюзници, включително неуспешен заговор през 2011 г. за убийството на саудитския посланик в САЩ.

Абдул Реза Шахлай е базиран в Йемен, където Иран подкрепя бунтовниците Хути, които се борят срещу коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, която от своя страна получава логистична помощ, разузнаване и оръжие от американските военни и американските производители на оръжие. Опитът за удар срещу Шахлай за първи път беше съобщен от The Washington Post.

В петък Тръмп разшири описанието си на заплахата от Иран, за която каза, че е предизвикала удара срещу генерал Сюлеймани, заявявайки, че Иран е планирал да атакува множество посолства в Близкия изток, включително американското посолство в Багдад.

"Мога да разкрия, че вярвам, че вероятно биха били четири посолства“, заяви Тръмп пред Fox News. Той не предоставя допълнителна информация.

Новият детайл обаче предизвика незабавни критики от демократите, които са недоволни, че администрацията на Тръмп не е споделила конкретно, достоверно предупреждение на разузнаването за предстояща атака.

"Ако имаше доказателства за непосредствени атаки срещу четири посолства, администрацията щеше да каже това на брифинга ни в сряда“, написа в "Туитър“ сенаторът Кристофър Мърфи от Кънектикът, който работи в Комисията по външни отношения. "Не са. Така че Fox News получава брифинги на по-високо ниво от Конгреса… или… изчакайте… не е имало такава непосредствена заплаха. “

Държавният секретар Майк Помпео каза, че генерал Сюлеймани е планирал "непосредствена атака“ срещу американците, въпреки че в четвъртък вечерта той заяви пред Fox News, че "не знаем точно кога и не знаем точно къде“.

Изказвайки се в петък в Белия дом, Помпео защити достоверността на данните от разузнаването, като заяви, че "разполагахме с конкретна информация за непосредствена заплаха“.

"И тези заплахи включваха атаки срещу американски посолства“, добави той.

Въпреки това, Помпео не повтори коментарите на Тръмп за конкретен заговор срещу американското посолство в Багдад. Но той също така отхвърли критиките на членовете на Конгреса, че администрацията не е споделила разузнавателната информация, което подкрепя тези твърдения.

"Не знам точно коя минута“, каза Помпео. "Не знаем точно кой ден е щяло да бъде направено, но беше много ясно: самият Касем Сюлеймани замисляше широкомащабна атака срещу американските интереси и тези атаки бяха неизбежни.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Едва ли ще гърмят в един ден две важни фигури. Неуспеха срещу единия ще предупреди втория. Освен ако удъра не е в една и съща секунда.Солеймани е по предпочитаната мишена.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: