Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ съдят Apple за монополизиране на пазара на смартфони
Автор: Екип Varna24.bg 19:23 / 21.03.2024Коментари (0)1401
©
САЩ заведоха съдебно дело срещу компанията Apple, в което обвиняват технологичния гигант, че монополизира пазара на смартфони и смазва конкуренцията, предаде ВВС.

В иска Министерството на правосъдието твърди, че компанията е използвала контрола си върху iPhone, за да ограничи незаконно конкурентите и възможностите на потребителите.

В жалбата се твърди, че компанията потиска развитието на нови приложения и намалява привлекателността на конкурентните продукти.

Apple обеща "енергично" да се бори срещу иска и отрича твърденията.

В иска, подаден до федералния съд в Ню Джърси, се твърди, че Apple е използвала "серия от променящи се правила" в опит да "осуети иновациите" и да "задуши" конкурентите.

В изявление главният прокурор Мерик Гарланд е заявил, че компанията "подкопава приложения, продукти и услуги, които иначе биха направили потребителите по-малко зависими от iPhone... и биха намалили разходите за потребителите и разработчиците".

В жалбата се изброяват редица "антиконкурентни" стъпки, за които се твърди, че са предприети от компанията, включително блокиране на приложения с широка функционалност, потискане на мобилните облачни стрийминг услуги, ограничаване на цифровите портфейли на трети страни и "намаляване на функционалността" на смарт часовници, които не са произведени от компанията.

На пресконференция в четвъртък Гарланд е заявил, че Apple е "поддържала монопола си не просто като е изпреварвала конкуренцията по същество, а като е нарушавала федералните антитръстови закони".

"Потребителите не бива да плащат по-високи цени, защото компаниите нарушават закона", е заявил Гарланд.

Той е посочил опита на потребителите на iPhone, които изпращат съобщения за смартфони, различни от тези на Apple, което според него е довело до "ограничена функционалност", включително некриптирани комуникации и пикселизирани изображения.

"Apple създава бариери, които правят изключително трудно и скъпо както за потребителите, така и за разработчиците, да предприемат действия извън екосистемата на Apple", е заявил Гарланд.

Говорителят на Apple, Фред Сайнц, е заявил пред американските медии, че искът е "погрешен от гледна точка на фактите и закона" и че Apple "енергично ще се защитава срещу него".

"Искът застрашава това, което сме ние, и принципите, които отличават продуктите на Apple на силно конкурентните пазари", е посочил Сайнц. "Ако бъде спечелен, той ще попречи на способността ни да създаваме технологиите, които хората очакват от Apple."

Това бележи третия път, когато Apple е съдена от Министерството на правосъдието от 2009 г. насам и е първото антитръстово предизвикателство срещу компанията при администрацията на президента Джо Байдън.

Apple се сблъска с нарастваща правна реакция върху своята iOS екосистема и бизнес практики. Миналия месец компанията е глобена с 1,8 милиарда евро (3.58 милиарда лева) от ЕС за нарушаване на законите за конкуренцията при стрийминг на музика.

Фирмата е попречила на услугите за стрийминг да информират потребителите за опции за плащане извън магазина за приложения на Apple, заявиха от Европейската комисия.

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че Apple е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в продължение на десетилетие и нареди на технологичния гигант да премахне всички ограничения. Apple заяви, че ще обжалва решението.

Според министерството на правосъдието делът на Apple на пазара на смартфони в САЩ надхвърля 70 %, а делът му на по-широкия пазар на смартфони надхвърля 65 %.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: