СИРИЗА спечели изборите в Гърция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:37 / 26.01.2015
559
СИРИЗА спечели предсрочните избори в Гърция, както се очакваше, и остава да се разбере ще успее ли да събере достатъчно гласове да сформира самостоятелно правителство. Коалицията на радикалните леви сили взема 149 или 150 места в 300-членния парламент или около 36.3% от гласовете. На 8 пункта зад нея е консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас.

В парламента влизат още центристката партия "То Потами" ("Реката"), крайнодясната "Златна зора", Комунистическата партия на Гърция, ПАСОК и дясноцентристката партия "Независими гърци". Движението на демократите социалисти на бившия премиер Георгиос Папандреу е на ръба, но може да остане извън парламента.

Скъсване с политиката на икономии и ново начало, прокламира пред ликуващите привърженици на СИРИЗА пред централата на партията в Атина лидерът Алексис Ципрас, който вероятно ще бъде следващият премиер на Гърция.

"Гърция обърна страницата, Гърция изоставя катастрофичните икономии, изоставя страха и автокрацията, оставя назад петте години на унижение и болка", заяви лидерът на СИРИЗА.

"Нашата победа е победа и за всички европейци, които се борят срещу политиките на икономии, разрушаващи общото ни европейско бъдеще", допълни той.

40-годишният Ципрас ще стане един от най-младите премиери в Европа и първият ръководител на правителство в еврозоната, който официално се отказва от досегашните политики на бюджетни съкращения в ЕС. Той вече обеща да предоговори условията по споразумението с международните кредитори и да преговаря за нови условия за отписване на още гръцки дълг.

"Днес няма победители и загубили, днес гръцкият елит и олигарсите бяха победени", каза Ципрас.

"Имаме пред нас огромна възможност за ново начало между Гърция и Европа, за нови политика и лидерство, основани на взаимното доверие, уважението, солидарността и отговорността", допълни лидерът на СИРИЗА.

Междувременно досегашният премиер Андонис Самарас призна поражението на своята партия НД на вота.

"Гръцките граждани казаха своята дума и ние уважаваме тяхното решение. Аз имам чиста съвест. Поех страната на ръба на катастрофа, трябваше да се справям с горещи въглени. Повечето хора ни предричаха, че няма да успеем, но ние успяхме и предотвратихме най-лошото", каза Самарас.

Самарас предупреди Ципрас да не излага на риск крехкото икономическо възстановяване на Гърция и обеща неговата партия да продължи да играе решаваща роля като гарант за европейското бъдеще на страната.

Ципрас от своя страна иска да договори с "тройката" кредитори отписване на голяма част от 320-милиардния гръцки дълг, който представлява 175% от БВП, както и да отмени голяма част от рестриктивните мерки - да вдигне минималната заплата, да подпомогне бедните семейства при плащане на задълженията за електричество, да намали имотните данъци и да обърне тенденцията на рязане на пенсии и заплати в държавния сектор.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси Мексико
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Любима страна на българите не спира да се тресе! Регистрирани са ...
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).