СЗО съобщи как коронавирусът е стигнал до хората

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:50 / 10.02.2021
1253
Новият коронавирус е стигнал от прилепи до хората най-вероятно чрез животно-гостоприемник, съобщи на пресконференция в Ухан ръководителят на екипа от експерти на СЗО, датчанинът Петер Бен Ембарек.

Доколкото в Ухан няма голяма популация от прилепи, вирусът едва ли е бил пренесен директно от прилеп на човек. Малко вероятна, според Ембарек, е и хипотезата, че вирусът у бил изпуснат от научна лаборатория. Лабораторията към Изследователския център в Ухан - в града, откъдето преди повече от година тръгна коронавирусът – междувременно се превърна в мишена за многобройни подозрения и обвинения.

Ето, че сега екип на Световната здравна организация (СЗО) най-после получи достъп до Уханския институт по вирусология, където експертите проучиха наличните информации. Заедно със свои китайски колеги те се опитват да разберат откъде се е появил вирусът Sars-CoV-2, заразил впоследствие над 100 милиона души по цял свят. Вирусологичната лаборатория в института е подчинена на Китайската академия на науките и се смята за една от водещите в страната.

В тази лаборатория отдавна изследват коронавирусите у прилепите, а по-старите коронавируси имат генетична прилика с новия и може би са в дъното на сегашната пандемия. В медиите многократно се възпроизвежда подозрението, че новият коронавирус може би е изпуснат тъкмо от тази лаборатория, но китайската страна категорично отрича. Според цитираните подозрения, новият коронавирус е резултат от лабораторни експерименти и е бил изпуснат след лабораторен инцидент.

"Биографията" на смъртоносния коронавирус  - политически опасен терен

Международно известната специалистка по прилепите Ши Тзангли от Уханския институт, която на шега наричат "Жената-прилеп“, вече изнесе един доклад пред специалистите от СЗО, а контактът помежду им беше установен още преди посещението.

Екипът на СЗО многократно увери, че ще довърши разследването си без предубеждения и няма да изключи нито един от възможните сценарии. Официалните власти в Китай се съгласиха на тази проверка едва след многомесечни пазарлъци.

Представителите на СЗО пристигнаха в Ухан в средата на миналия месец и вече посетиха болници, изследователски центрове и онзи печално известен пазар за диви животни. Тъкмо с него вероятно се свързват някои от първите зарази, но не всички, твърди китайската страна, която многократно омаловажаваше подозренията към пазара. "

Биографията“ на смъртоносния вирус се смята за политически много деликатен, дори опасен терен. Китай се опасява, че в крайна сметка в очите на международната общност може да се окаже виновник за избухването на пандемията. Нека да припомни, че след заразяване с коронавируса вече починаха над 2,2 милиона души.

Китай се опитва да отклони подозренията

Китайската пропагандна машина вече от месеци разпространява съмнението, че вирусът може би изобщо не е тръгнал от страната. Цитират се непотвърдени съобщения, че още преди това хора в различни други страни (Индия, САЩ, Италия) са били заразени с новия коронавирус. Разпространява се още и предположението, че вирусът може би е бил внесен в Китай в пратки с дълбоко замразени стоки. Китай дори представя доказателства със следи от вируса в такива пратки, но учените все още спорят дали такива микрочастици наистина са в състояние да предизвикат зараза.

Както е известно, първите зарази с новия коронавирус бяха регистрирани в Ухан в началото на декември 2019 година. Всеобщо е мнението, че първата реакция на китайските здравни власти е била недостатъчна, твърде предпазлива и прекалено закъсняла. Впоследствие Китай наложи строги мерки, въведе ограничения на придвижването, забрани да се излиза от вкъщи, масови тестове и проследяване на инфекционните вериги. Днес властите в страната твърдят, че са поставили вируса под контрол и съобщават само за единични и локално ограничени огнища на зараза в страната.

Виж коментарите (2)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).