Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
СЗО съобщи как коронавирусът е стигнал до хората
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 10.02.2021Коментари (2)1227
©
Новият коронавирус е стигнал от прилепи до хората най-вероятно чрез животно-гостоприемник, съобщи на пресконференция в Ухан ръководителят на екипа от експерти на СЗО, датчанинът Петер Бен Ембарек.

Доколкото в Ухан няма голяма популация от прилепи, вирусът едва ли е бил пренесен директно от прилеп на човек. Малко вероятна, според Ембарек, е и хипотезата, че вирусът у бил изпуснат от научна лаборатория. Лабораторията към Изследователския център в Ухан - в града, откъдето преди повече от година тръгна коронавирусът – междувременно се превърна в мишена за многобройни подозрения и обвинения.

Ето, че сега екип на Световната здравна организация (СЗО) най-после получи достъп до Уханския институт по вирусология, където експертите проучиха наличните информации. Заедно със свои китайски колеги те се опитват да разберат откъде се е появил вирусът Sars-CoV-2, заразил впоследствие над 100 милиона души по цял свят. Вирусологичната лаборатория в института е подчинена на Китайската академия на науките и се смята за една от водещите в страната.

В тази лаборатория отдавна изследват коронавирусите у прилепите, а по-старите коронавируси имат генетична прилика с новия и може би са в дъното на сегашната пандемия. В медиите многократно се възпроизвежда подозрението, че новият коронавирус може би е изпуснат тъкмо от тази лаборатория, но китайската страна категорично отрича. Според цитираните подозрения, новият коронавирус е резултат от лабораторни експерименти и е бил изпуснат след лабораторен инцидент.

"Биографията" на смъртоносния коронавирус  - политически опасен терен

Международно известната специалистка по прилепите Ши Тзангли от Уханския институт, която на шега наричат "Жената-прилеп“, вече изнесе един доклад пред специалистите от СЗО, а контактът помежду им беше установен още преди посещението.

Екипът на СЗО многократно увери, че ще довърши разследването си без предубеждения и няма да изключи нито един от възможните сценарии. Официалните власти в Китай се съгласиха на тази проверка едва след многомесечни пазарлъци.

Представителите на СЗО пристигнаха в Ухан в средата на миналия месец и вече посетиха болници, изследователски центрове и онзи печално известен пазар за диви животни. Тъкмо с него вероятно се свързват някои от първите зарази, но не всички, твърди китайската страна, която многократно омаловажаваше подозренията към пазара. "

Биографията“ на смъртоносния вирус се смята за политически много деликатен, дори опасен терен. Китай се опасява, че в крайна сметка в очите на международната общност може да се окаже виновник за избухването на пандемията. Нека да припомни, че след заразяване с коронавируса вече починаха над 2,2 милиона души.

Китай се опитва да отклони подозренията

Китайската пропагандна машина вече от месеци разпространява съмнението, че вирусът може би изобщо не е тръгнал от страната. Цитират се непотвърдени съобщения, че още преди това хора в различни други страни (Индия, САЩ, Италия) са били заразени с новия коронавирус. Разпространява се още и предположението, че вирусът може би е бил внесен в Китай в пратки с дълбоко замразени стоки. Китай дори представя доказателства със следи от вируса в такива пратки, но учените все още спорят дали такива микрочастици наистина са в състояние да предизвикат зараза.

Както е известно, първите зарази с новия коронавирус бяха регистрирани в Ухан в началото на декември 2019 година. Всеобщо е мнението, че първата реакция на китайските здравни власти е била недостатъчна, твърде предпазлива и прекалено закъсняла. Впоследствие Китай наложи строги мерки, въведе ограничения на придвижването, забрани да се излиза от вкъщи, масови тестове и проследяване на инфекционните вериги. Днес властите в страната твърдят, че са поставили вируса под контрол и съобщават само за единични и локално ограничени огнища на зараза в страната.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Всеки, който повярва на този доклад на СЗО може спокойно да си носи и алуминиевата шапка. Това е пародия, чиято цел е една единствено - да се "изплакне" Китай пред очите на глупаците. Самата концепция, че комунистическите власти са оставили следи е смехотворна, както и как след 2 часа посещение в тази лаборатория тя бе зачеркната като "виновник". Опашата, плоска и грозна лъжа. Само да напомня че средата на фервуари същото СЗО твърдеше, че "няма доказателства за пренасяне на вируса от човек на човек".
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: