Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Само сърбите с по-лошо здравеопазване от нас в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 13:34 / 15.05.2012Коментари (2)543
© Varna24.bg
Качеството на българското здравеопазване отново се оказа недостатъчно, така че страната ни да се оттласне от дъното на класация, включваща европейските страни. България заема предпоследното място в ранглистата на държавите с най-добра здравна система, показва Европейският здравен потребителски индекс за 2012 г.

Класацията, която се изготвя от 2005 г. насам от шведската организация "Център за потребителско здраве", бе представена в Брюксел. Според подредбата с най-добро здравеопазване разполага Холандия (885 точки от 1000 възможни), следвана от Дания, Исландия, Люксембург и Белгия.

България набира едва 456 точки, като след нея се нарежда единствено Сърбия с 451 точки. Непосредствено преди страната ни са класирани Румъния, Латвия, Македония и Албания.

"Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите страни-членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни страни като Румъния или Събрия. Това, което ме притеснява е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле", коментира резултатите на страната ни д-р Арне Бьорнберг, директор на "Центъра за потребителско здраве".

По думите му у нас не са добре уредени дори елементарни услуги като ваксинирането на бебета. "На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването", допълва експертът.

Общо подобрение, но с предупредителен знак

Създателите на класацията правят извода, че се наблюдава цялостно подобряване на здравеопазването в Европа. Това е похвално в условията на икономическа криза и орязани национални бюджети, коментират от шведската организация.

Здравните експерти определят обаче и три притеснителни области: тенденция за увеличаване времето на чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави; увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен брой лечения; влошаване на достъпа до нови видове лекарства.

Европейският здравен потребителски индекс според Световната здравна организация е един от стандартите за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Бисмарк е казал: "Не ни трябва 5 милионна армия за да завладеем Европа... дайте ни 2 000 българи и ще завладеем света!"
на 16.05.2012 г.
0
 
 
За да разбереш една държава в какво състояние се намира, първо погледни- здравеопазването, образованието и пенсионерите. Извън сме всякакви класации.. Доста яко ни каляват ама някой ден ще им сипем на тези управници-крадливи !!!
Aнонимен
на 15.05.2012 г.
0
 
 
как да е добро здравеопазването, как да сме здрави като цялата система е сбъркана - какъв програмен продукт използва здравната каса , ако от Пловдив отида в Русе и ми се наложи здравна помощ , може ли само чрез ЕГН-то ми докторите да разберат какви са ми здравословните ми проблеми? Защо са тези програми, тези електронни подписи на докторите като те всеки месец си носят информацията на електронен носител в здравната каса? Абе , сбъркана работа и болни българи
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Ремонти във Варна
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: