Счетоводителите бият ChatGPT на изпити

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:27 / 25.04.2023
751
Напоследък всички се плашат от агресията на ChatGPT разработките и способността на изкуствения интелект да измества човека от почти всичките му сфери на дейност и активност. Една професия, обаче, засега се съпротивлява сериозно на тази атака и побеждава ChatGPT - то.

Според проучване на университета Бригъм Йънг (BYU) в САЩ, счетоводителите все още превъзхождат ChatGPT на изпитите по счетоводство, пише европейският информационен канал Euronews.

Проучването включва 327 съавтори от 186 различни образователни институции в 14 държави, като всичко на всичко е допринесло с 25 181 въпроса за изпита по счетоводство в класната стая.

Въпросите обхващаха счетоводни информационни системи (АИС), одит, финансово счетоводство, управленско счетоводство и данъци. Те варираха по трудност и вид, включително вярно срещу невярно, множествен избор и кратки отговори.

И ChatGPT - след като преди това е положил изпити по право, наред с други - не е изненадващо, че се представи добре. Общата му средна стойност е 47,4%, като се справя по-добре от хората студенти по 11,3% от въпросите. Той се справи особено добре с AIS и одит.

Но учениците надминаха машината като цяло. Техните средни резултати достигнаха 76,7 процента и бяха по-добри при въпроси относно данъчни, финансови и управленски оценки, вероятно защото ChatGPT се бореше с математическите процеси, необходими за последния тип.

По отношение на типа на въпроса, ChatGPT се справя по-добре с въпросите "вярно" срещу "невярно" (68,7% правилни) и с множествен отговор (59,5%), но се бори с въпроси с кратък отговор.

Докога ще издържи съпротивата на счетоводителите срещу настъплението на изкуствения интелект, само времето ще покаже. Любопитно е, обаче, дали ChatGPT ще научи всички счетоводни хватки, с които се укриват приходи и данъци. Напълно е възможно това да остане единствено в сферата на човешките умения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).