Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сергей Църнаклийски: Старият екипаж на "Лудогорец" не издържа
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 19.08.2010Коментари (0)890
© Varna24.bg
Сергей Църнаклийски е директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" (ИАМА) от 6 ноември 2009 г. Шест години преди това е неин главен секретар. Църнаклийски завършва корабоводене за търговския флот във Висшето военноморско училище във Варна. Плава на танкери, въглевози и др. Капитан далечно плаване е от 2008 г. Потърсихме капитан Църнаклийки да коментира внезапната смърт на двамата наши моряци на кораба "Лудогорец".

- Г-н Църнаклийски, каква е отговорността на собственика на кораб за екипажа, може ли да се отнеме лиценз за превози, когато няма ангажимент към моряците, и е допуснал да се случи нещастен случай на кораба?

- Инспекцията по труда контролира спазването на трудовото законодателство по отношение на договорите между корабособственика и моряците, начина на наемане, сключването на договорите, изпълнението им. Затова, когато правихме проверка по сигнала на предишния капитан на "Лудогорец", поисках съдействието и на Инспекцията по труда.

- Какъв беше случаят тогава?

- Корабът беше на котва в Средиземно море. Изчакваше преминаване на Суецкия канал с дни. Бяха останали без вода и храна. В резултат на проверките от Морска администрация и на Инспекцията по труда корабът беше снабден с вода и провизии. Бяха сменени хората от екипажа, които поискаха да се върнат. Трима-четирима моряци искаха да бъдат сменени.

- Как се проверява от България ситуация с кораб, който се намира някъде към Суец?

- Корабособственикът от тук нарежда на агента да отиде да закупи продукти и да зареди кораба. След това агентът му връща фактури, за да си получи парите. Това може да се проследи. Нашите инспектори могат да проверят от България. А Инспекцията по труда може да провери ведомостите, дали са изплащани заплати, изпълняват ли се трудовите договори на моряците, застраховани ли са .

- Като се върна капитанът, вие говорихте ли с него? Каква е атмосферата на кораба? Изясни ли се какво е предизвикало трудната ситуация?

- След като стана смяната в екипажа, новият капитан изпрати телеграма, че положението се е нормализирало, че на кораба е спокойно.

- Какво се случи сега? Защо се стигна до двойната смърт на "Лудогорец"?

- За мене това е нещастен случай. Видяхте, тук в Пирин, в планината, хора получиха топлинен удар и починаха. А климатичните условия в тези ширини, а аз съм пътувал там, са много тежки. 40 градуса най-малко е температурата на сянка. На слънце отива към 50 градуса. В машинното, където работят двигателите, тя е над 50 градуса. В тези условия всичко се случва. Затова моряшката професия е тежка. Като се върнем в годините назад - има много такива случаи. Най-вече в този район - Персийския залив, Червено море, Аденския залив.

- На български кораби случвали ли са се?

- И на български, и на чужди. Нормално е човешкият организъм да не издържи.

- Моряците минават ли през медицински преглед, преди да тръгнат на плаване. Изисква ли се както при пилотите да нямат никакви здравословни проблеми.

- Първо Морска администрация изисква здравословна годност, която да бъде доказана с медицинско свидетелство. Прегледите се правят в определени транспортни болници и на моряците се издава медицинско по международен образец, което е валидно и в чужбина. За механици и мотористи валидността му е две години, защото те работят при по-тежки условия. За останалите моряци важи до три години. Отделно всеки корабособственик има вътрешни правила при наемане на екипаж. От собствен опит ви казвам, че преди всеки рейс се изискваше да минеш преглед. Трябва да покажеш валидно медицинско свидетелство, за да те наемат на работа.

- Къде е в момента "Лудогорец"?

- Корабът е в Аден. Отбиха се там, за да оставят телата на починалите моряци. След това ще продължи към Индия, където ще разтовари. По непотвърдена информация вероятно оттам корабът ще отиде за бракуване. Корабът е стар, 42-годишен. Построен е през 1968 г.

- Собственикът финансово стабилен ли е? Застраховани ли са моряците?

- Не съм виждал застраховките им. Но почти съм убеден, че всеки моряк е застрахован. За да може да бъде нает корабът, се изисква една обща застраховка за кораба и хората. За да премине Суецкия канал, корабът задължително трябва да притежава застраховка, нещо като гражданската отговорност - ако блъсне друг кораб или повреди канала, да е сигурно, че застрахователят ще плати.

- Този кораб е бил на БМФ, кога е купен от сегашния собственик?

- Преди година и нещо го взе на лизинг, изплаща го на порции...

- Има ли информация как са другите моряци на борда на "Лудогорец"? Има ли брожение на кораба след двата смъртни случая?

- Поне по докладите на капитана, които пристигат във фирмата и в Дирекция "Морска администрация" във Варна, няма проблеми. Досега няма текст, който да показва, че нещо не е в ред.

- Ситуацията явно е била трудна, след като предишният капитан е стигнал дотам, че да моли премиерът да се намеси. Идвали ли са преди това доклади или сигнали за нередности на кораба? Предишният капитан оплаквал ли ви се е?

-Не. Капитанът беше поискал съдействие от българския посланик в Кайро, от нашите дипломатически власти. Буквално на следващия ден е пуснал общо писмо до премира.

- Оплакването за какво беше?

- Че нямат храна, вода. Те са изчаквали преминаване на Суецкия канал. Предполагам, че може да не са били платени таксите за преминаване на канала. Не си ли платиш, чакаш. Може това да е била причината, да не е платил корабособственикът. Те са чакали, чакали, свършили са храна, вода...

- Къде другаде по моретата плават кораби под български флаг в момента?

- О-о, навсякъде по света.

- И знаете всеки кораб под български флаг къде се намира?

-Да. Въведена е специална електронна информационна система за наблюдение през сателит. Следим корабите под български флаг. Много български моряци плават под чужди флагове.

-А "Лудогорец" ще следите ли по-изкъсо след смъртните случаи?

- Надявам се да се разтовари и всичко да мине благополучно. Изискваме от корабособственика и от капитана непрекъснато актуална информация...

- Поддържате ли регистър на моряците?

- Поддържаме регистър на морските лица.

- Какво се прави, когато българите плават под чужд флаг и се случи проблем или неприятност?

- Като български граждани моряците могат да поискат съдействие от български консул или посланик. И той в зависимост от случая да им помогне. Но нито ние, нито те можем да искаме каквото и да било от чужди корабособственици.

- Има ли нови истории с пирати? Какво става с пленения български кораб?

- Само "Панега" още е в плен. Другите два ги освободиха.

- Къде е "Панега" в момента?

- Някъде близо до Сомалия. БМФ води преговори с представителя на пиратите.

- Как ще коментирате, че Македония щяла да прави морски флот?

- Не е прецедент. Монголия също има флот, нищо, че нямат излаз на море. Словакия има морски флот. Молдова имат една педя на р. Дунав, но и те също имат флот. Швейцария има.

- На чужди пристанища ли ще базират корабите си?

- Да. Или съдовете са непрекъснато в движение.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 15
08.11.2010 »
02.11.2010 »
01.11.2010 »
28.10.2010 »
27.10.2010 »
27.10.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: