Шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:25 / 22.02.2024
1561
Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа на ЕС в областта на отбраната, пише европейската редакция на Politico.

Двама членове и един служител на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент са станали обект на атака от шпионски софтуер в разширяващ се случай на пробив в сигурността на работата на институцията на ЕС.

Френският либерален член на Европейския парламент Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбрана, е била обект атака от шпионски софтуер от израелски тип Pegasus, е потвърдила тя пред европейската медия. Българският депутат Елена Йончева, член на подкомисията, също е открила следи от шпионски софтуер на телефона си по време на проверка на ИТ сигурността тази седмица, е съобщила тя.

Трето длъжностно лице, служител на комисията, също е било обект на посегателство.

Новите разкрития показват, че кризата около хакването на телефоните на Европейския парламент се разширява, след като в сряда Politico съобщи, че институцията е помолила членовете на подкомисията по отбрана (SEDE) да проверят телефоните си за шпионски софтуер.

"Следи, открити в две устройства", накараха институцията да посъветва членовете да проверят телефоните си, заяви заместник-говорителят на Парламента Делфин Колар. Сега броят им е нараснал на три.

Европейският парламент е в повишена готовност за кибератаки и чуждестранна намеса в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни.

Насочването към законодателите на ЕС поражда опасения относно някои от дейностите на Европейския съюз по изключително чувствителни въпроси. Подкомитетът играе консултативна и надзорна роля в областта на сигурността и отбраната - които остават основна отговорност на правителствата на ЕС - докато Европейският съюз увеличава производството си на боеприпаси и разработва стратегии как най-добре да подкрепи Украйна.

Йончева е извършила рутинна проверка на своя iPhone във вторник в ИТ службата на Парламента. Техниците я информирали, че на 30 октомври или около тази дата е имало "тежка атака". Към момента на публикуване на статията българският депутат все още очаква анализ дали атаката е била успешна и какъв зловреден софтуер е бил използван.

"Тук не става въпрос за мен или за някой друг ... Като цяло [хакерството] е нещо, което става все по-популярно като инструмент за получаване на нелегитимна информация", е коментирала Йончева.

Петима други членове на SEDE, с които европейската медия се е свързала, са заявили, че или очакват среща за проверка на телефоните си, или планират да го направят през следващата седмица.

Инцидентът с шпионския софтуер на Лоазо е съобщен първо от Le Point. След това председателят на подкомитета изпрати в сряда имейл, видян от Politico, в който посъветва своите членове да занесат телефоните си в ИТ службата на институцията за проверка на шпионския софтуер.

На Лоазо ѝ е омръзнало да слуша как членовете на Европейския парламент повтарят как не са легитимна цел за хакерски атаки, защото няма да имат "нищо интересно за казване", е заявила тя пред Politico. "Те някак си не желаят [да говорят] за личния си живот... Не искат да им се проверяват телефоните. Ето защо направих нещо малко по-официално", споделя тя.

Това не е първият път, в който Лоазо проверява телефона си за шпионски софтуер, но за първи път е установено успешно проникване. Оттогава тя е сменила устройството си.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси Мексико
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Любима страна на българите не спира да се тресе! Регистрирани са ...
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).