Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще има ли скоро лек срещу рака?
Автор: Екип Varna24.bg 15:21 / 11.12.2021Коментари (0)1145
©
Снимка: DW
Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин имат една цел: да революционизират лечението на ракови заболявания, пише "Дойче Веле". Сега фирмата се връща към основната си задача. Ще има ли скоро лек срещу рак?Съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин основават своята компания BioNTech, станала известна с ваксината си срещу Ковид-19, през 2008 година в германския град Майнц. Още тогава надеждата им е да революционизират лечението на рак. Те успяват да разработят метод срещу рака, базиращ се на иРНК-технологията. През последните две години обаче компанията преустанови работата си по него заради нуждата от създаване на ваксина срещу коронавируса. Разработената от BioNTech ваксина срещу Ковид-19 се базира именно на иРНК-технологията.

Сега BioNTech се посвещава отново на основната си цел: намирането на лек срещу рака. Междувременно в Майнц беше завършен грубият строеж на "първото в света съоръжение от този вид за производство на индивидуализирани продукти за имунотерапията срещу рак", както обявиха от самата компания 

Ваксина срещу Ковид-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech

Те помогнаха на милиони да се предпазят от Ковид-19, вече тестват и ваксина срещу рак: Угур Шахин и Йозлем Тюреджи от BioNTech получават най-престижната награда за медицина в Германия за своя пробив в РНК-технологиите.

Къде отиват милиардите от ваксините на BioNTech?

Йозлем Тюреджи - без нея нямаше да има ваксина на BioNTech

България е държавата с най-голям процент болни от рак на дебелото черво в ЕС

Производството в новата фабрика с 500 работни места трябва да започне през 2023 година. Йозлем Тюреджи и Угур Шахин искат да произвеждат там годишно по над 10 000 партиди за индивидуално назначена терапия на онкоболни пациенти. Както и ваксината срещу Ковид-19, тези продукти ще са базирани на иРНК-технологията.

Вече са налице и първите успехи: през ноември стана известно, че разработена от BioNTech имунотерапия срещу рак на кожата е предложена за одобрение в САЩ по ускорена процедура. Американската агенция за контрол на лекарствата FDA е дала на препарата етикета "Fast-Track", който облекчава процедурата по разработка и внедряване на лекарства срещу тежки заболявания. В момента въпросният медикамент се намира във втората си клинична фаза н
Централата на BioNTech в Майнц
а изпитания.

BioNTech са си поставили за цел да разработят и успешна имунотерапия срещу рак на дебелото черво. За разлика от ваксините срещу Ковид-19, медикаментите срещу рак няма да имат превантивна функция, а ще се прилагат след установяване на заболяването.

И американската копания Moderna, която също разработи успешна иРНК- ваксина в сегашната пандемия, форсира търсенето на лек срещу рака. В началото на ноември от фирмата обявиха, че работят върху четири различни терапевтични съставки срещу рака.

Също и в американската компания Variantyx, заедно с експерти от клиниката "Роберт Бош" в Щутгарт, са в търсене на индивидуализирани методи за лечение на рака. А в Германия стартъп компанията Abalos разработва метод, при който с помощта на специални вируси ще бъде активирана имунната система на болните от рак.

Много от тези методи все още са във фаза на разработване - тоест, далеч от пускането им на пазара. Кога първите от тях ще бъдат на разположение на пациентите с рак, засега не може да се каже. Но ако успешно преминат клиничната фаза на изпитания, препаратите на BioNTech имат добри шансове да станат готови сравнително бързо.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: