Швейцария премахва граничния контрол по въздух за България и Румъния

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
19:35 / 24.01.2024
2133
На швейцарските летища ще отпаднат паспортните проверки за хора, които летят от и за България и Румъния, предаде SwissInfo, като се позова на правителствено съобщение.

В сряда, 24 януари, швейцарското правителство се съгласи да последва неотдавнашното решение на Европейския съюз за премахване на вътрешния граничен контрол по въздушните и морските граници с България и Румъния.

На 30 декември Съветът на ЕС единодушно реши да отмени проверките на лица по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния, считано от 31 март 2024 г. Контролът по сухопътните граници ще остане в сила, но Съветът намекна, че в бъдеще ще бъде взето решение и по този въпрос.

Швейцария, която е член на европейската Шенгенска зона, следва това решение. Румъния и България също ще могат сами да издават шенгенските си визи, се посочва в изявление на правителството от сряда.

Опитът от присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство на 1 януари 2023 г. показа, че решение от този вид не води до значително увеличаване на имиграцията, смятат властите в Швейцария, която не е членка на ЕС.

Съществуващите инструменти, включително превантивни мерки, се използват за борба с нелегалните миграционни потоци и престъпността.

Решението на ЕС идва след 12 години преговори. Австрия наложи ветото си миналата година, за да протестира срещу твърде много незаконни мигранти, пристигащи на нейна територия, преди да се съгласи да го отмени в замяна на гаранции.

София и Букурещ се договориха да засилят борбата си срещу незаконната миграция. България и Румъния, членки на ЕС от 2007 г., също се ангажираха да прилагат изцяло европейското законодателство, което постановява, че молбите за убежище трябва да се обработват в страната на пристигането на мигрантите.

Виж коментарите (1)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Международни новини:
България и Грузия отварят нови възможности за развитие на транспо...
ВМРО-ДПМНЕ: Македония има нов президент и ново правителство
Ключови избори в РСМ: Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ със значит...
Шведски съд глоби Грета Тунберг заради блокирането на входа на па...
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
"Най-очакваното зрелище в процеса срещу Тръмп": Сторми Даниелс оп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).