Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Си Дзинпин и Путин ще се срещнат за първи път от началото на войната в Украйна
Автор: Иван Христов 12:34 / 07.09.2022Коментари (0)845
©
Си Дзинпин ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Узбекистан следващата седмица, предава Bloomberg. Това ще се случи по време на първото задгранично посещение на китайския лидер от 2 години и половина.

Си ще разговаря с Путин в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда на 15-16 септември в Самарканд, заяви в сряда руският посланик в Китай Андрей Денисов.

"Планираме сериозна, пълноценна среща на нашите лидери с подробен дневен ред, по който всъщност работим с нашите китайски партньори“, заяви дипломатът пред репортери.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин отбеляза, че не разполага с информация за подобна среща на брифинг в сряда в Пекин. Очаква се Си също да пътува до съседен Казахстан на 14 септември за държавно посещение, което Китай не е потвърдил.

Визитата в Централна Азия ще отбележи завръщане на световната сцена за Си, единственият лидер на Г-20, който не е излизал извън страната си по време на пандемията. Срещата очи в очи с Путин ще бъде първата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Китай и Индия в момента участват в големи военни учения в Далечния изток на Русия, докато номер 3 в Пекин Ли Джаншу говори лично на Седмия Източен икономически форум във Владивосток в сряда.

Китай се стреми да се представи като неутрална страна във войната между Русия и Украйна, въпреки декларацията на Си за "безгранично“ партньорство с Путин седмици преди инвазията. Въпреки че Пекин не критикува изрично шестмесечната война на Москва, нейните лидери също избягват да дават на Москва платформа за заобикаляне на санкциите или да предоставят военни доставки за Русия.

Срещата лице в лице с Путин също идва в момент, докато Си се подготвя за голям конгрес на Китайската комунистическа партия следващия месец, на която се очаква да спечели забележителен трети мандат на поста председател на ККП.

Геополитическото напрежение нарастна още преди събитието след пътуването на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси миналия месец до Тайван, който Китай смята за част от своята територия. Китай се опита да получи дипломатическа подкрепа за позицията си по отношение на Тайван, отблъсквайки призивите на САЩ и техните съюзници за сдържаност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: