Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Силни земетресения разтърсиха Камчатка
Автор: Екип Varna24.bg 19:19 / 04.04.2023Коментари (0)654
©
Силни земетресения разтърсиха региона на Камчатка, Русия, предава за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Камчатка се намира в регион, където се събират три литосферни плочи – Северо-Американска, Тихоокеанска и Евразийска. Това обуславя висок риск от възникване на силни земетресения. От началото на миналата година край югоизточна Камчатка са локализирани 18 земетресения в магнитуден интервал 3.8-5.4, от твърде слаби до умерени по сила. Преобладаващо епицентрите им са в акваторията на изток и едва пет от тях са усетени от местните жители. Поради тектонската обстановка – субдукция на океанската кора под континенталната от запад – повечето земетресения се случват по континенталния склон, на дълбочини от 40-50 до 140 километра под морско ниво.

В понеделник Единната геофизична служба на Руската академия на науките съобщи за силно земетресение в Далечния изток. Събитието е локализирано от регистрации на 73 станции и е с вълнов магнитуд 6.4; Камчатският филиал на Геофизичния институт на РАН определя магнитудна стойност 6.6; в каталога на Европейския център срещаме динамичен магнитуд 6.5.

Епицентърът на земетресението, станало в 15:06:55 местно време на дълбочина около 100 километра (км), е на източното крайбрежие на Камчатка в района на Авачинския залив. Локализацията на събитието от Евро-Средиземноморския център е въз основа на повече от 900 регистрации, добре обхващащи излъчвателя, което я прави с висока точност. Шест от регистра-циите са от български сеизмични станции; решението определя разстояние от България до земетръсното огнище на около 8600 км. Голямата дълбочина на източника не предполага образуване на цунамни вълни; така и предупреждение не е оповестено.

Земетресението е усетено и вътре в домове и офиси, и на открито по улиците. По предварителна информация пострадали и разрушения няма. Сведения на очевидци свидетелстват за наличие на паднали предмети, самоволно движение на мебели и напуквания във вътрешността на сгради. При обследване на сградния фонд след земетресението са установени несъществени пукнатини в големи помещения на училища и спортни зали. Засега няма сигнали за големи щети по сградите. Огледите продължават, като особено внимание се обръща на състоянието на сгради без антисеизмични мерки във Вилючинск (21 748 ж./ 2015г.), разположен на брега на Авачинския залив на 25 км югозападно от Петропавловск Камчатски, в Петропавловск Камчатски (181 216 ж./ 2018 г.) – един от най-старите далекоизточни градове, пристанище на същия тихоокеански Авачински залив, в Елизово (36 240/ 2021г), разположен на река Авачи на около 35 км западно от Петропавловск Камчатски.

Ето каква е картината в Петропавловск Камчатски: “под краката земята наподобяваше вълна", “подът под краката, а после и земята просто подскачаха", “на улицата земята се изплъзваше изпод краката ми"; “мостът се залюля"; “побягнахме на улицата", “силно тряскаха стъкла"; “попадаха вещи от рафтове и витрини"; “шкафове и хладилник се изместиха", “на места попада мазилка", “в сутерена мазилката изпада". Ефектите, обрисувани от преживели труса, съответстват на интензивност между VI и VII степен.

Граждани на Вилючинск отбелязват “силно", “страшно", много побягнали навън; в този град, намиращ се в епицентъра – вертикално въздействие! – интензитетът на сътресението надминава V степен. В Елизово, на около 35 км северозападно от епицентъра, окачествяването на въздействието като “много силно и продължително" дава представа поне за V степен. Земетресението е усетено слабо и в Северно-Курилск на 290 км южно и едва в Уст-Камчатск на повече от 450 км север-североизточно от епицентъра.

Камчатският филиал на Геофизичния институт е регистрирал 8 следващи труса с магнитуд между 3.6 и 4.6 от същото среднодълбоко огнище. Част от тях са усетени, макар слабо, от населението в епицентралния район.

В района на вчерашното събитие отдавна не са ставали силни земетресения. "Вероятността за силни земетресения в и около Камчатка е достатъчно висока", казва директорът на Института по теория на земетръсно прогнозиране на РАН Пьотър Шебалин. И продължава: “За съжаление, не са известни предвестници на подобни инциденти /за активиране на земетръсни източници на такава дълбочина/. Трябва да бъдем нашрек!".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: