Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
Автор: Екип Varna24.bg 21:00 / 14.07.2022Коментари (0)2243
©
архив
Скандал и размяна на остри реплики се разрази в Европейския парламент, след като председателят на Комисията по бюджетен контрол Томаш Здеховски обяви за манипулирани снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Той се позова на писмо от българската прокуратура, изпратено до него.

А депутатът от партията на европейските социалисти - Елена Йончева ще поиска ново изслушване - в мониторинговата група за ситуацията в България през есента, съобщи Нова телевизия.

Основният въпрос, който зададоха евродепутатите към Здеховски е защо точно той е получил писмото и изчита само конкретни пасажи от него. Без дори темата да присъства в дневния ред. И часове преди поредния критичен евродоклад за България.

Уточнява се, че няма нито позиция на Еврокомисията, нито на Европарламента, която да утвърждава писмото на прокуратурата.  

"Трябва да кажа, че не ми е ясно защо прочетохте само част от писмото?! Какво наложи това, при положение, че дори не беше в дневния ред? И сте го получили преди 2 седмици. Избрахте конкретна част от него?", попита Софи Инт Велд, евродепутат, "Обнови Европа".

Бурният дебат в залата започна малко, след като Здеховски изчете конкретни пасажи от писмото. "Като председател получих информацията. Всичко е прозрачно", подчерта  той.  

Според част от евродепутатите по този начин председателят на комисията е направил опит за намеса във вътрешните работи на България, както и политически внушения.

"Абсолютно недопустимо поведение.  Когато се изкара от контекста дадено изречение или абзац, каквото направи колегата Здеховски - наистина се получават грешни внушения, информация. За мен е притеснително, че колега си позволи да изкара информация, която не е публична. Целият случай може да се  опорочи  - и съдебният процес, и върху съдебните органи в нашата страна", подчерта евродепутатът от ПЕС Цветелина Пенкова.

"В никакъв случай няма избирателно изпращане. Аз се чудя защо и колегите, които участваха и в протестите. коментират по този начин. Да, боли , когато падне основната опорка", подчерта Емил Радев, евродепутат от ЕНП.

В писмото, което постъпило в редакцията на Нова телевизия лично от Здеховски, се вижда, че то е адресирано само до него. И изрично е записано, че информацията не трябва да се оповестява. Там се посочва, че според петте експертизи заради това, че снимките са копия , се поставя под съмнение истинността им.  Здеховски, така и не отговори на колегите си в залата защо е прочел конкретни пасажи.

"Аз не съм тук , за да върша политически дела. Никога не съм имал намерение да меся във вътрешната политическа ситуация на България", посочи той.

В позиция уточнява, че информация за манипулирането на снимки е получил от българския прокурор. Тоест - заключението не е на комисията в европарламента, а на българската прокуратура.  Самото разследването по случая беше прекратено още в края на 2020та година. Причината от Софийската градска прокуратура тогава съобщиха, че не могат да установят кой е заснел снимките от спалнята на бившия премиер

А в четвъртък от прокуратурата отново потвърдиха, че конкретното писмо е  служебна  комуникация между тях и европейските институции, която няма да коментират. В петък Антикорупционната комисия в НС се събира на извънредно заседание. На нея за изслушване е поканен главният прокурор Иван Гешев, който да коментира темата.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
20.04.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: