Спасиха основната конструкция на парижката катедрала "Нотр Дам"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:12 / 16.04.2019
1325
Двете кули на парижката катедрала "Нотр Дам" ("Света Богородица") са спасени от пожара, избухнал в храма и причинил ужасяващи щети, предадоха "Ройтерс" и АП, като се позоваха на властите. "Смятаме, че основната конструкция на "Нотр Дам" е спасена и запазена", съобщи началникът на пожарната служба във френската столица Жан-Клод Гале. 

По думите му все още има опасност от рухване на някои от вътрешните конструкции. Борбата с огъня продължи през цялата нощ. Пожарът унищожи почти целия покрив на катедралата и доведе до рухването на нейния шпиц. Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и се бориха да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

Президентът на конференцията на католическите епископи във Франция Ерик дьо Мулен-Бофор каза, че възстановяването на катедралата може да отнеме години. Засега има информация за един пострадал при пожара - става дума за огнеборец, който е получил сериозни наранявания. Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж. Първият камък на катедралата е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми, припомня "Ройтерс". Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17 и 18 в.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13 в. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 96 м, допълват френски издания. До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, припомня "Ройтерс". Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица".


Виж коментарите (2)

Още по темата (3):
27.06.2019 Неизгасена цигара е причинила пожара в "Нотр Дам"
16.04.2019 Варненски студенти искат да реставрират парижката "Света Богородица"
16.04.2019 Потушиха напълно пожара в "Нотр Дам"
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).