Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сретен Йосич е на свобода, граничните ни служби са нащрек
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 01.06.2021Коментари (0)4659
©
Гранична полиция и други служби са имали директива за повишено внимание през този уикенд. Причината е, че кралят на сръбския ъндърграунд Сретен Йосич излезе от затвора за първи път от 12 години. Тъй като престоят на Йоца Амстердама зад решетките започна след залавяне в София, публична тайна е, че той има зъб на някои български политици. Именно от съображения за сигурност службите ни продължават да следят дейността и движението му след толкова време.

Йосич лежи в супер модерния затвор "Забела" в град Пожаревац. Пътят от там до София е по-малко, отколкото от нашата столица до Черноморието. Заради добро поведение Йоца е бил награден с градска отпуска и я е ползвал уикенда. Сръбското издание "Курир" разказва подробности за пускането на свобода на Йосич. Босът, който вече навърши 59 години, е бил посрещнат от жена си Вера Милосавлевич и синовете му. От първия си брак той има Николай и Небойша, а от втория - Джордже, Марко и Алексей.

Според свидетели, запечатали паметния момент и на снимка, Сретен Йосич не се е променил особено. Не е отслабнал или напълнял, прическата му е същата, единствено леко е побелял. Репортер на "Курир" се свързва и с жената на Йосич Вера, която казва, че всичко е наред, а разделеното семейство се насладило на всеки момент заедно. Йоца Амстердама най-много се разчувствал, когато видял внука си Андрей, който вече стана на година и половина. През цялото време гушкал малчугана. След уикенда Йосич се е прибрал обратно зад решетките на "Забела".

Йосич бе арестуван на 27 април 2009-а по подозрение за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. След близо 1300 дни в ареста той беше оправдан. Заради задържането му сръбската държава вече плати 11 милиона динара на Йосич, а той я съди за обезщетение от още 60 милиона. Вместо да бъде освободен от ареста, Йоца Амстердама беше преместен от Централния затвор в Белград в "Забела", за да излежи 15-годишна присъда за подбуждане към убийството на Горан Марянович, Гокси Бомбаш, през далената 1995 г.

По-късно със закона за амнистията присъдата му е намалена на 13 години и половина. Въпреки че му остава да лежи съвсем малко, Йосич все още няма право да поиска условно предсрочно освобождаване. Най-рано може това да се случи този септември. Той обаче собственоръчно вече бил написал молбите. Според нашия източник родните служби вече са предупредени, че ако сръбският бос продължи да спазва поведение зад решетките, той ще бъде пускан и занапред в отпуски, независимо дали през есента или по-късно ще излезе окончателно на свобода.

Българската връзка около Сретен Йосич не е нова. Името му бе замесено в опит за убийството на доскорошния премиер Бойко Борисов още през 2003-та, когато той беше главен секретар на МВР. Година по-рано сърбинът беше арестуван у нас, след което бе екстрадиран по искане на нидерландското правосъдие. Йосич многократно е пребивавал у нас, а родното ВКР го следи още от 1995 година.

При ареста му през 2009 г. единият от иззетите джипове е с българска регистрация. Жена му Вера неколкократно е засичана у нас, включително и в компанията на вдовици на убити босове от групировката СИК. През 2012 г. бе експулсирана като заплаха за националната сигурност на България, съобщи тогава сръбският "Телеграф". Прибран й е и българският паспорт, който взима по-рано. Санкцията за персона нон грата изтича догодина, пише "България днес".

Затворът "Забела", в който лежи Сретен Йосич, е наричан балканският "Алкатраз". Той започна да работи през 2007 година и разполага с най-модерното електронно оборудване за контрол и охрана. Капацитетът му е 80 затворници, като за всеки има индивидуална килия. Първи негови наематели бяха няколко души от разформированите "червени барети", осъдени за участието си в убийството на бившия сръбски президент Иван Стамболич. Другата знаменитост в "Забела" освен Йосич е Милорад Улемек-Легия, Той има 40-годишна присъда като организатор на атентата срещу първия демократичен премиер на Сърбия Зоран Джинджич през 2003 година.



Още по темата: общо новини по темата: 2879
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/480 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: