Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стачки през април и май в транспортния сектор блокират туризма в Европа, вижте графика
Автор: Екип Varna24.bg 16:53 / 25.04.2023Коментари (0)935
© Euronews
Бавно, но сигурно си отиват студените дни и се задава новият летен сезон. С новия сезон идват и новите планове за летни ваканции, почивки и пътувания из Европа и света. 

В такъв момент, обаче, няма нищо по-неприятно и притеснително, ако в разгара на вашата ваканция попаднете някъде из Европа на невъзможност да пътувате и да се придвижвате свободно. А това е напълно възможно, като се има предвид фактът, че работещите  в сферата на транспорта си организират протести и стачки, без да се съобразяват с вашите отпускарски планове.

По информация на Reuters и Еuronews, още от сега се знае кога и къде ще има сточни действия в близките дни и през лятото.

Винаги имайте предвид, че ако вашият полет или влак е отменен или закъснял, ще имате право на нов билет или обезщетение. 

Италия: Стачки през април и май

Утре, 26 април, има общонационална 24-часова стачка.

Стачката ще засегне автобусните и трамвайните услуги, както и линиите на метрото, като вероятно ще има значителни закъснения и анулирания през деня. Към момента на писане все още не е ясно дали местните и междурегионалните железопътни услуги също ще бъдат засегнати от излизането.

Стачката се свиква от италианския синдикат USB (Unione Sindacati di Base) в знак на протест срещу несигурните трудови договори и ниските заплати

Железопътният персонал от цяла Италия ще стачкува от 21:00 часа на 30 април до 21:00 часа на 1-ви май. Понастоящем няма подробности за това кои железопътни оператори или услуги ще претърпят най-големи смущения през деня.

Кабинният персонал на Air Dolomiti, дъщерно дружество на Lufthansa, опериращо по маршрути от Германия до 13 различни италиански дестинации, ще участва в 24-часова национална стачка на 19 май. Кабинните екипажи на Volotea от цялата страна ще стачкуват от 13:00 до 17:00 часа същия ден.

Германия: Стачките продължават

Работниците в германския държавен сектор влизаха и излизаха от преговори за заплащане през по-голямата част от тази година. Вече е постигнато колективно споразумение за федералните и местните обществени услуги, но Deutsch Bahn и други железопътни компании все още са в процес на обсъждане.

Тези преговори са имало редица стачки, някои от които са причинили масови смущения.

Имаше и отсъствия през деня, така че е най-добре да проверите транспорта точно до часа, в който трябва да пътувате.

Следващата стачка е на 26-и април, когато ще бъде прекъснат местният обществен транспорт в пет федерални провинции. Това означава смущения в Мюнхен и провинциите Шлезвиг-Холщайн, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг.

Франция: Пътуващите предупреждават за продължаващите френски пенсионни протести

Синдикатите във Франция са в продължаваща битка срещу увеличаването на законовата възраст за пенсиониране от 62 на 64 години.

Протести избухнаха в цялата страна, след като президентът Еманюел Макрон реши да прокара промяната без гласуване в парламента. В Париж се натрупаха боклуци и бяха подпалени. Протестиращи се сблъскаха и с полицията във френската столица.

Нивото на прекъсване на пътуването в дните на стачка е различно. Има обаче отменени полети и влакове, а туристическите атракции в Париж понякога затварят. Така че си струва да проверите предварително дали ще пътувате в ден на стачка.

Очаква се да има стачка на 28-и април, но подробности все още не са обявени.

1-ви май е Ден на труда във Франция, който е традиционен ден за профсъюзни действия. Синдикатите призоваха за масови протести и се очаква прекъсване на редовните услуги.

Левият лидер на партията La France Insoumise Жан-Люк Меланшон заяви, че денят ще бъде "решаващ". По-умереният синдикат CFDT заяви, че ще съсредоточи усилията си върху стачни действия на1-ви май.

Обединеното кралство:

Въпреки че тази стачка не засяга никакви транспортни услуги, тя може да ви попречи да предприемете пътуване.

Повече от 1000 членове на Профсъюза за публични и търговски услуги (PCS), включително работещите в паспортните служби в Англия, Шотландия и Уелс, трябва да са на линия за стачни действия работа от 3 април до 5 май.

В стачката ще участват работещите в Дърам, Глазгоу, Ливърпул, Лондон, Нюпорт, Питърбъро и Саутпорт.

Асоциацията за бизнес пътувания изчисли, че повече от един милион заявления за паспорт трябва да бъдат обработени по време на стачния период. Понастоящем няма планове за промяна на официалните насоки, според които получаването на паспорт отнема до 10 седмици.

Стачки през уикенда за коронацията на краля

Служителите по сигурността на Хийтроу планират да стачкуват от 4-ти до 10-и май и отново от 25-и до 26-и май като част от спора за заплащането.

Трудно е да се предвиди колко смущения ще предизвикат стачните действия.

Докато организаторският съюз Unite казва, че ще предизвика "хаос", Хийтроу казва, че е успял да поддържа безпроблемното функциониране на летището по време на предишните индустриални стачки, в които участваха около 1400 служители по сигурността.

Надзиратели в Уестминстър в централен Лондон също ще стачкуват в деня на коронацията (6 май) поради споровете за заплащане и условия на труд.

Шотландия: Възможен срив на летището в Глазгоу

Служителите по сигурността, които работят на летището в Глазгоу преговарят за увеличение на заплатите. Те току-що отхвърлиха това, което профсъюзът Unite нарече "смешно" предложение за 5% увеличение на заплатите.

Вследствие на това Unite предупреди, че може да има стачки на летището в Глазгоу по време на натоварения летен ваканционен период, което според тях би причинило хаос.

Към момента не са обявени потенциални дати за стачка.

Испания: Изпадналите в затруднение пилоти на авиокомпания стачкуват

Пилотите на затруднената испанска авиокомпания Air Europa ще стачкуват на 1-5 май на фона на спор за заплатите с компанията.

Най-големият съюз на пилотите в страната SEPLA обяви стачката тази седмица. Вероятно в него ще участват 340 пилоти, които летят от цяла Европа.

Наред с други искания, пилотите търсят неуточнено увеличение на заплатите си, които според тях са в застой през последните няколко години, след поредица от кризи, засегнали компанията заедно с въздействието на COVID.

Добрата новина е, че авиокомпанията е длъжна да предоставя минимални услуги в съответствие с испанското законодателство. Консултирайте се с Air Europa или вашия туроператор, за да проверите статуса на вашия полет.

Ако планувате своята екскурзия и почивка в Европа, съобразявайки се с тези планувани стачни действия на работещите в сектора на транспорта и услугите, ще си спестите главоболия и ще не насладите на ваканцията си.



Още по темата: общо новини по темата: 1241
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/207 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: