Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Страните от ЕС постигнаха съгласие за осмия пакет санкции срещу Русия
Автор: Иван Христов 15:57 / 05.10.2022Коментари (0)559
©
Посланиците на страните-членки постигнаха споразумение за налагането на осми пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, включително таван на цените за продажбите на руски петрол, според европейски дипломати, цитирани от европейската редакция на Politico.

Пакетът беше предложен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица, след като руският президент заплаши да използва ядрени оръжия и мобилизира стотици хиляди резервисти.

Редица страни от ЕС изразиха загриженост относно новите мерки, особено относно тавана на цената на петрола и вече отхвърлените ограничения в сферата на ядрената енергетика.

"Движихме се бързо и решително“, заяви Фон дер Лайен в сряда. "Ние никога няма да приемем фалшивите референдуми на Путин, нито каквато и да е анексия в Украйна. Решени сме да продължим да караме Кремъл да плаща“.

Откакто инвазията започна през февруари, военният сандък на Кремъл набъбна с десетки милиарди евро от продажби на изкопаеми горива в Европа, въпреки че правителствата на ЕС полагат огромни усилия да ограничат зависимостта си от руската енергия, отбелязва медията.

Забраната за повечето внос на суров петрол от Русия ще влезе в сила през декември, а последният план за санкции се основава на тези мерки. Вносът на въглища вече е преустановен, а доставките на газ от Русия за Европа са сериозно прекъснати - първо чрез други мерки, а след това от саботажа на двата подводни газопровода "Северен поток".

За европейските лидери задачата беше да намерят нови начини за ограничаване на приходите на Москва от енергия, като същевременно избягват риска от недостиг, скок на цените и потенциални прекъсвания на тока тази зима.

Схемата на сделката от вторник беше договорена на среща на посланици, които след това одобриха проектозаконовия текст в сряда, разкриха дипломати, говорейки при условие за анонимност, тъй като дискусиите са били частни.

Мерките осигуряват правното основание за тавана на цените, който беше предварително договорен от страните от Г-7. Все още няма решение относно действителната цена или ценовия диапазон на бъдещата горна граница, въпреки че САЩ предполагат, че това ще стане след седмици.

Малта, Гърция и Кипър, чиито танкерни флотилии транспортират повечето руски петрол, бяха притеснени от въздействието на горната граница върху цените на петрола върху техните морски индустрии. Това доведе до някои отстъпки към тези страни, според черновата на текста от понеделник, видяна от POLITICO.

Например проектът споменава система за мониторинг от страна на Комисията, която ще оценява практиките за заобикаляне, като например смяната на флага на плавателни съдове. Ако Комисията установи "значителна загуба на бизнес“ поради тези укриващи практики, тя ще "предложи мерки за смекчаване“ на въздействието на тези техники за избягване на мярката за таван на цените.

Пакетът също има за цел да удари руската стоманодобивна индустрия и да лиши армията на Кремъл от ключови технологии. Той включва повече мерки срещу лица, подпомагащи военните усилия на руския президент Владимир Путин. Той също така забранява на граждани на ЕС да участват в управителните съвети на руски държавни предприятия.

Приемането на нови санкции срещу Русия не е лесно. Унгария, например, поведе опозицията на плановете за пълна забрана на вноса на руски петрол, като задържа процеса със седмици, докато не осигури изключения за собствените си нужди от доставки.

Като се имат предвид напрежението и трудностите в миналото, някои дипломати останаха предпазливи дори след като във вторник беше постигнато устно споразумение в залата.

Посланиците в ЕС искаха да постигнат споразумение по пакета от санкции най-късно до сряда. Те не искаха вътрешните дискусии по темата да засенчат срещите на европейските лидери, които се провеждат в Прага в четвъртък и петък.



Още по темата: общо новини по темата: 48
23.02.2024 »
13.12.2023 »
05.12.2023 »
04.12.2023 »
27.11.2023 »
27.11.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: