Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съдът в Страсбург стопира събарянето на незаконните къщи в "Максуда"
Автор: Екип Varna24.bg 08:41 / 21.08.2015Коментари (55)16911
Сигнал до правителството, изпратено от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, е най-вероятната причина за преждевременното прекратяване на акцията по разрушаването на незаконни ромски къщи във варненското гето "Максуда". 

Това става ясно от факс, изпратен до адвокат Даниела Михайлова, която представлява пред Съда група жители на гетото, поискали помощ от съда, след като общинските власти във Варна обявиха, че имат намерение да разрушат къщите им, пише "Капитал".

Според текста на факса, писменото им искане за спиране на акцията е пристигнало в Страсбург вчера след 18 часа или около два часа след края на работния ден на Съда. По тази причина събарянето не е могло да бъде предотвратено.

Въпреки това с писмото си до правителството председателят на съдебното отделение, поело работата по случая, е поискал от кабинета пълна информация "за мерките, предприети за настаняването и грижата за възрастните, хората с увреждания и други уязвими лица", чиито домове бяха разрушени днес. В писмото се настоява също за информация дали тези мерки биха могли да доведат да разделяне на децата от техните родители.

Съдът в Страсбург е поискал от българското правителство да предостави исканата информация не по-късно от 16 часа днес. 

Тази реакция на Европейския съд за правата на човека в Страсбург е аналогична със случая отпреди малко повече от месец, когато секретарят на отделение в Съда поиска в писмо до кабинета да не продължава събарянето на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци" в община Гърмен. Часове след това акцията там беше спряна, а налагането на привременните мерки тогава предотврати превръщането на ромските семейства в Гърмен, включително малолетни деца, деца с тежки увреждания и бременна жена, в бездомници.

Акцията по събарянето на незаконните постройки във варненското гето "Максуда" започна малко след 9ч. вчера. Точната дата и часът на началото й обаче бяха пазени от местната администрация в пълна тайна до късно предния ден. 

Според социални медиатори, работещи с неправителствени организации във Варна, събарянето е било насрочено за миналия понеделник, но внезапно и без обяснения е било отложено час преди началото му.

Тогава кметът на Варна Иван Портних обясни за "Дневник", че причината са "пропуски в документите, необходими за разрушаването на незаконни постройки в "Максуда"".

"Доколкото ми е известно, има някои детайли, които трябва да бъдат изчистени по документните, и едва след като това се случи, ще започне събарянето. Всичко трябва да е законно и от двете страни, както на община Варна, така и на хората, които живеят в къщите", каза тогава кметът на Варна.

Според предварителните планове акцията по разрушаването на незаконни постройки днес трябваше да обхване 58 незаконни къщи в гетото "Максуда". Тя беше неочаквано прекратена в ранния следобед, като спирането беше обяснено от кмета на градския район "Младост" Христо Христов, на чиято територия се намира ромската махала, с "голямото количество отпадъци, което се е натрупало след започналото събаряне и необходимостта те да бъдат извозени преди да се продължи".

Часът на спирането обаче съвпада с този, в който според факса на Европейския съд по правата на човека, реакцията му по случая е била получена от българското правителство.

Пред журналисти във Варна Христо Христов обяви, че от началото на деня до спирането на акцията са били разрушени 46 или 47 къщи. По данни на "Капитал" разрушените къщи са само 23 или два пъти по-малко от официално обявените.

Това ражда съмненията, че местната власт във Варна умишлено е завишила бройката на съборените къщи, за да замаже пред медиите гафа със спирането на акцията.




Още по темата: общо новини по темата: 47
12.09.2019 »
12.09.2019 »
02.08.2019 »
10.01.2019 »
04.12.2018 »
30.10.2018 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.08.2015 г.
+1
 
 
Стразбург ли мазбурк ли са да си ги прибират мангалите . като знаят много. Ако са при тях друга песен ше запеят. Айсиктир от ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и ония си Стразбург. Тапанари!
+1
 
 
От Страсбург докога ще ни пречат да си решим проблема!... Нито те нито месните цигани искат решение! Нашите ще реват непрекъснато, защото така им е по изгодно! Нали преди години ги преместиха в блокове... те ги продадоха и пак се върнаха в Максуда! А изащо да не се върнат сега всичко отново...Пак ще ги продадат и пак ще изядат парите на шумни купони със заря! Защо да работят като парите им идват на готово...сега ще искат обезщетения за така наречените "къщи" от картон...Та нали и новинарските емисии запълниха ефирно време...с разигралата се "драма"...Къде и кой желае решение на проблема ...Максуда?Защо няма обществено полезен труд за провинение?... Като нямат пари да си отработят гяволъците!
+1
 
 
чакат ги да си съберат багажа няколко дена!
Aнонимен
на 22.08.2015 г.
0
 
 
По молба на манговците Портних каза да ги изчакат няколко дена да си съберат багажа. никакъв Страсбург !!
Aнонимен
на 22.08.2015 г.
+1
 
 
Страсбург не може да се произнесе толкова бързо там се чака доста за решения. така че събаряйте и ги махайте от града ни и другите махали махнете пратете ги в Въглен или някъде далеч от града ни тук искаме работни хора не чакащи на помощи
+1
 
 
Сега финансиране да очакваме от съюза. Балшой театър ПАК!!
-1
 
 
Аз мисля, че начина да се справим с тези от нас които чакат само на помощи трябва да е друг. Вие имате ли представа какво ще стане ако останат без домове? Кражби, убийства, изнасилвания! Аз мисля, че това р още един ход на правителство да ни раздели и владее. Докато ние де бием по между си те кой знае какво планират. Видяха, че се обединиха хората на последните протести и се изплашиха. Трябва да им се даде шанс да се узаконява и да се поправят от собствениците и ако не искат да се погрижат за кочината да им се удържа процент от помощите или затвор.
+1
 
 
Съдът в Страсбург не може да спре събарянето, може само да препоръча!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: