Създаваме Вертикален газов коридор с Румъния и Гърция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:39 / 10.12.2014
458
Споразумение за изграждането на Вертикален газов коридор бе подписано между България, Румъния и Гърция. Това стана малко след срещата на енергийните министри от ЕС в Брюксел, на която стана ясно, че Европа е твърдо решена да потърси алтернативи на спрения от Русия газов проект "Южен поток".

България, Румъния и Гърция подписаха споразумение за изграждането на Вертикален газов коридор. Това е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите държави чрез свързващи тръбопроводи. По него газът ще се доставя от Гърция към България и Румъния, а след това е възможно и за други държави в Централна и Източна Европа.

Вертикалният газов коридор, който ще свързва Гърция, България и Румъния, и ще бъде с обем 3-5 млрд. куб. метра газ - ще бъде запълван от различни източници, съобщи Министерството на околната среда, енергетиката и промените в климата на Гърция, цитирано от РИА Новости.

Природният газ ще бъде доставян през гръцката мрежа от завода за втечнен природен газ в Реветус, от Трансадриатическия газопровод (който ще минава през Северна Гърция), и от плаващата станция за регазификация в Северна Гърция, се казва още в съобщението.

Обявените от трите държави намерения се вписват в общия стремеж за по-бързо и пълно свързване на газопроводните системи в Централна и Източна Европа с останалата част от континента. В съвместното изявление се пояснява, че това особено много важи за свързаността на България с нейните съседи.

Всички участници са се съгласили, че трябва да останат силно решени за свързването на Централна и Югоизточна Европа към европейския газов пазар. Те са се обединили и около мнението, че е необходимо източниците, доставчиците и пътищата на доставките на газ да бъдат разнообразени.


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна
Проучване: Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета ...
Финансист каза на какво се дължи поскъпването на европейските акц...
2,8 милиона души по света са засегнати от множествена склероза, а...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).