Светлан Стоев: България отдава голямо значение на отношенията с държавите от Източното партньорство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:19 / 16.11.2021
890
Министърът на външните работи Светлан Стоев ръководи днес българската делегация за участие в министерската среща на Източното партньорство. Този форум е част от подготовката на VI Среща на върха на Източното партньорство, която ще се състои на 15 декември 2021 г. в Брюксел.

"Предстоящата среща на върха на Източното партньорство трябва да приеме амбициозен дневен ред за бъдещото сътрудничество между ЕС и източните партньори във всички сфери. България отдава голямо значение на отношенията с държавите от Източното партньорство, чиито европейски стремежи трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни“, подчерта в своето изказване българският първи дипломат. Той отбеляза стратегическото значение на държавите от Източното партньорство за сигурността и стабилността в региона.

"Постиженията на партньорите трябва да бъдат признати и стимулирани въз основа на принципа "повече за повече" и чрез съвместни инициативи. “България твърдо подкрепя Плана за икономическо развитие и инвестиции. Друг ключова област за сътрудничество е сигурността и устойчивостта", заяви министър Стоев.

 

Източното партньорство е платформа за диалог и активно сътрудничество, създадена през 2009 г. В нея участват ЕС и държавите членки, както и 6-те партньори от Източното съседство: Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна. Към момента участието на Беларус е преустановено. Институционалната рамка на Източното партньорство включва срещи на върха на всеки две години, министерски срещи, срещи на старшите служители.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).