Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световната банка: През 2050 г. България ще се стопи до 5,4 милиона души
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 28.11.2022Коментари (0)703
© Plovdiv24.bg
Намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и увеличаващата се продължителност на живота са сред многото фактори, които променят демографските показатели по света. Всъщност в много страни се наблюдава цялостно застаряване на гражданите. Това показва анализ на Световната банка, предава БГНЕС.

Според проучването от 2019 г. следните държави имат най-възрастното население:

България

Малко над 21% от българите са на възраст 65 и повече години, което допринася както за общото застаряване на населението, така и за едно от най-бързите обезлюдявания в цяла Европа. Вследствие на смъртността сред възрастните хора и бягството на младите хора от страната, недоволни от корупцията и лошите перспективи за живот, населението на България, което през 80-те години на миналия век е било 9 милиона души, се очаква да намалее до 5,4 милиона души през 2050 г.

Германия

С една пета от населението на страната на възраст най-малко 65 години, темповете на застаряване на населението на Германия са се ускорили от началото на 21-ви век. По-голямата продължителност на живота и спадът на раждаемостта, дължащ се на неефективна семейна политика, все още са сред основните причини за тази демографска тенденция.

Гърция

Около 22% от населението на Гърция е на 65 и повече години. Всъщност от 2010 г. насам жителите на Гърция непрекъснато застаряват, като между 1 януари 2011 г. и 1 януари 2020 г. броят им е намалял с 3,7 %, главно поради спада на раждаемостта, предизвикан от икономическата криза. Не само че жените раждат деца на по-късна възраст, но и семействата имат по-малко потомство поради разходите и липсата на мерки за социално подпомагане.

Финландия

Повече от една пета от населението на Финландия е на възраст 65 или повече години. Тази страна се смята за една от най-щастливите в света, така че не е изненадващо, че финландците се радват на по-голяма продължителност на живота. Всъщност населението на Финландия е както бързо застаряващо, така и с намаляваща раждаемост. За да противодейства на тази тенденция, правителството е въвело мерки, благоприятстващи раждаемостта, които всъщност са подобрили раждаемостта от началото на пандемията от коронавирус.

Португалия

Не само че над 22 % от населението на Португалия е на възраст 65 или повече години, но и през последното десетилетие населението на страната е намаляло с 2 %. Населението на Португалия застарява бързо, отчасти поради липсата на работа за младите хора в страната, което ги кара да търсят възможности в чужбина. Очаква се до 2050 г. Португалия да има над 10 000 столетници, което е над два пъти повече от 4000-те хиляди столетници, живеещи в страната в момента.

Италия

Двадесет и три процента от населението на Италия е на възраст 65 или повече години, което я прави втората най-застаряваща нация в света и най-възрастната в Европа. Разбира се, за това е виновна световната тенденция за намаляване на раждаемостта сред развитите страни, но много от младите хора в Италия също емигрират. Други фактори, като убеждението, че човек трябва да се ожени, преди да напусне семейния дом, липсата на финансова помощ за студентите и слабата подкрепа за бременните жени, също обясняват намаляването на раждаемостта в Италия.

Япония

Със средна възраст от 48 години Япония е страната с най-застаряващо население в света. Всъщност една четвърт от населението на страната (28 %) е на 65 или повече години, като се очаква до 2050 г. този дял да нарасне до 38 %. Намаляването на раждаемостта в съчетание с увеличаването на продължителността на живота през последните десетилетия са в основата на тази демографска тенденция. Всъщност до 2050 г. броят на работещите хора се очаква да бъде равен на този на пенсионерите!

Интересно е, че макар бракът все още да е силно ценен в японската култура, браковете там продължават да намаляват. Освен това само 2 % от ражданията се осъществяват извън брака, а около една четвърт от японците не се женят до навършване на 50-годишна възраст, което е още едно обяснение за намаляването на раждаемостта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: