Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световната банка с много лоша прогноза за цените на храните и енергията
Автор: Екип Varna24.bg 15:55 / 28.04.2022Коментари (0)772
©
Сътресенията в цените на храните и енергията от войната в Украйна могат да продължат с години, а започналия преход към по-скъпи търговски модели като преходът към по-чиста енергия, може да се забави, прогнозира Световната банка.

"Войната в Украйна нанесе сериозен шок на стоковите пазари, променяйки глобалните модели на търговия, производство и потребление по начини, които ще поддържат цените на исторически високи нива до края на 2024 г.,“, казва доклад на Банката за стокови пазари.

Увеличението на цените на енергията през последните две години е най-голямото от петролната криза през 1973 г.

Увеличенията на цените на хранителните стоки, на които Русия и Украйна са големи производители, и торовете, които разчитат на природен газ като суровина, са най-големите от 2008 г.

"Като цяло това представлява най-големият ценови шок, който сме преживели от 70-те години на миналия век. Както беше тогава, шокът се влошава от нарастването на ограниченията в търговията с храни, горива и торове“, каза Индермит Гил, вицепрезидент на Световната банка за справедлив растеж, финанси и институции.

Очаква се цените на енергията да се повишат с повече от 50%  през 2022 г., преди да се облекчат през 2023 и 2024 г. , казват още от Световната банка.

Предвижда се цените на неенергийните продукти, включително селското стопанство и металите, да се увеличат с почти 20% през 2022 г. и да се понижат през следващите години.

Въпреки това се очаква цените на суровините да останат доста над средните за последните пет години. В случай на продължителна война или допълнителни санкции срещу Русия, цените могат да бъдат дори по-високи и по-нестабилни от прогнозираните в момента.

Поради свързаните с войната търговски и производствени смущения, цената на суровия петрол Brent се очаква да достигне средно 100 долара за барел през 2022 г., най-високото си ниво от 2013 г. насам и увеличение от над 40% в сравнение с 2021 г.

Очаква се цените да се понижат до 92 долара през 2023 г. – доста над средната за пет години от 60 долара за барел.

Очаква се цените на природния газ (европейски) да бъдат два пъти по-високи през 2022 г., отколкото през 2021 г., докато цените на въглищата се очаква да стант с 80% по-високи, като и двете цени са най-високи за всички времена.

"Стоковите пазари преживяват един от най-големите сътресения в предлагането от десетилетия заради войната в Украйна“, каза Айхан Косе, директор на групата за перспективи на Световната банка, която изготвя прогнозния доклад. "В резултат на това увеличение на цените на храните и енергията има значителни човешки и икономически последствия и вероятно ще спре напредъка в намаляването на бедността. По-високите цени на суровините изострят вече повишения инфлационен натиск по света.

Предвижда се цените на пшеницата да се увеличат с повече от 40%, достигайки най-високите стойности за всички времена в номинално изражение тази година. Това ще окаже натиск върху развиващите се икономики, които разчитат на внос на пшеница, особено от Русия и Украйна. Предвижда се цените на металите да се увеличат с 16% през 2022 г., преди да се облекчат през 2023 г., но ще държат повишени нива.

Разделът "Специален фокус“ ​​на доклада на Световната банка предлага задълбочено изследване на въздействието на войната върху стоковите пазари. Анализът установява, че въздействието на войната може да бъде по-дълготрайно от предишните шокове поне по две причини.

Първо, сега има по-малко място за заместване на най-засегнатите енергийни стоки с други изкопаеми горива, тъй като увеличението на цените се отнася за всички горива.

Второ, увеличението на цените на някои стоки също води до повишаване на цените на други стоки – високите цени на природния газ повишиха цените на торовете, оказвайки натиск за повишаване на селскостопанските цени.

Войната също води до по-скъпи модели на търговия, които могат да доведат до по-дълготрайна инфлация. Очаква се това да доведе до голямо отклонение на търговията с енергия. Например, някои страни сега търсят доставки на въглища от по-отдалечени места. В същото време някои големи вносители на въглища биха могли да увеличат вноса от Русия, като същевременно намалят търсенето от други големи износители. Това отклоняване вероятно ще струва по-скъпо.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: