Световният океан е погълнал 1,5 повече енергия от средните нива през последните 40 години

Автор: Рени Томович
Коментари (0)
16:19 / 12.01.2023
1400
Международен екип от учени по климата заключи, че през 2022 г. количеството съхранена топлина в горните слоеве на океаните се е повишило до рекордните 255 зетаджаула, което е с 10,9 зетаджаула повече от 2020 г. Работата е публикувана в списанието Advances in Academic Science.

Световният океан, както смятат климатолозите днес, остава основната естествена спирачка за изменението на климата. От прединдустриалната ера водите му са абсорбирали около 90% от топлината и около една трета от въглеродния диоксид, отделен от промишлеността, автомобилите и други замърсители. Този процес не само забавя изменението на климата, но също така може да причини фундаментални промени в екосистемите на моретата.

Учените са  изследвали процеса на натрупване на топлинна енергия в горната част на световния океан от средата на миналия век до 2022 г. За да направят това, те използват климатични модели и данни, които са събрани от 3000 надводни и подводни буйове, както и автономни станции за проследяване като част от океанографската програма Argo.

Нови термични рекорди

Изчисленията показаха, че намаляването на емисиите, свързани с пандемията от COVID-19 и глобалната икономическа криза, не попречи на Световния океан да постави нов рекорд за количеството топлина. Миналата година той е погълнал около 10,9 зетаджаула енергия, което е около 1,5 пъти повече от средната годишна стойност за последните 40 години.

Както отбелязват изследователите, натрупването на топлина във водите на  Световния океан води не само до неговото нагряване, но и до преразпределение на запасите от сол във водите му в резултат на промени в природата и скоростта на близки до повърхността и дълбоки течения. По-специално, най-солените региони на хидросферата, разположени в Средиземно море, в тропическия Атлантик и в западната част на Индийския океан, станаха с 0,13% по-солени през 2022 г. в сравнение с края на 20-ти век.

По подобен начин най-бедните на сол части от световните океани край бреговете на Гренландия и по западното крайбрежие на Европа са станали още по-пресни в резултат на натрупването на топлина в хидросферата. Подобно преразпределение на солта в Световния океан през следващите години може да доведе до сериозни промени в характера на движението на теченията, което може да има изключително негативно въздействие върху климата на планетата, заключават изследователите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
15 българи арестувани в Испания, ето каква е била незаконната им ...
Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефект...
Природен феномен в Гърция: Вижте какво е небето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).