Светът преживява най-горещата седмица, но се очаква да има още температурни рекорди

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:00 / 16.07.2023
1063
Светът издържа най-горещата седмица, регистрирана някога между 3-10 юли тази година. И метеоролозите заявяват, че предстои още по-гореща вълна, пише The Guardian.

Покачващите се нива на въглероден диоксид в атмосферата и необичайната поява на силни ветрове, които се носочват високо над Атлантическия океан, вече предизвикаха горещи вълни в Тексас, Гърция, Испания, Италия и множество други страни. Издадени са червени метеорологични сигнали в цяла Европа; горски пожари бушуват в Хърватия, на адриатическото крайбрежие и в Навара в Испания; докато туристически дестинации като Акропола са затворени, тъй като температурите скочиха до четиридесетте градуса.

Земята не е преживявала нещо подобно от началото на инструменталните измервания на температурите на въздуха през 1850 г., разкри миналата седмица Световната метеорологична организация. "Намираме се в неизследвана територия и това е тревожна новина за планетата“, е заявил проф. Кристофър Хюит, директор на отдела за климатични услуги на СМО.

Тази позиция е подкрепена от Карстен Хаущайн, научен сътрудник по атмосферна радиация в Лайпцигския университет. "Шансовете са, че месец юли ще бъде най-горещият месец досега... "досега“, което означава от междуледниковия период, който е преди около 120 000 години.“

В допълнение към причините за настоящите рекордни горещи вълни, нарастващият Ел Ниньо в Тихия океан, чието присъствие започва да се усеща по целия свят.

Акрополът се затваря, за да се защитят туристите, докато Гърция е изправена пред безпрецедентна гореща вълна

"Типичният Ел Ниньо временно добавя около 0,2C към средната глобална температура“.

"Това увеличение е по-малко от 1,2C, които сме виждали от изменението на климата след индустриалната революция, но добавено към това предизвикано от човека затопляне, нов глобален температурен рекорд все още е вероятно да бъде поставен преди края на следващата година.“

В резултат на това много учени предупреждават, че тази или следващата година световните температури може да преминат прага от 1,5C, определен от IPCC (Междуправителствената експертна група по климатичните промени) като горна граница за повишаване на глобалното затопляне, което би предотвратило преминаването на планетата през метеорологични повратни точки, които биха могли да донесат необратими промени в световните метеорологични модели.

Виж коментарите (0)

Още по темата (419):
31.05.2024 Земетресение събуди Вранча
29.05.2024 Удря ни мощна магнитна буря до дни
28.05.2024 Регистрираха ново земетресение близо до България
26.05.2024 Най-малко 11 загинали при торнадо в Тексас и Оклахома, 250 000 домакинства без ток
26.05.2024 Почти 800 000 души са евакуирани в Бангладеш заради циклон, заплашващ с пориви на вятъра до 135 км в час
26.05.2024 Над 670 души са загинали в свлачището в Папуа Нова Гвинея
Още новини от Международни новини:
Нетаняху "упълномощи преговорен екип", който да работи по плана з...
България и САЩ започват автоматичен обмен на данъчна информация
Признаха Доналд Тръмп за виновен по дело за финансови машинации, ...
Вучич: България ме разочарова
Случаите на морбили в Европа нарастват, милиони деца са в риск
Министър Николов и посланикът на Израел у нас обсъдиха активизира...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).