Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Свръхбогатите губят 19 млрд. долара за година
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 31.12.2015Коментари (0)554
©
Основателят на "Амазон" спечелил млрд.
Най-големи щети са понесли Карлос Слим, Уорън Бъфет и Бил Гейтс.

Богатството на най-заможните 400 души в света само за година се е стопило с 19 млрд. долара, изчисли Блумбърг. Свръхбогаташите управляват общо 3,9 трлн. долара. Основната причина за обезценката е поевтиняването на борсовите стоки и акциите на световните пазари. "След три страхотни години през 2015 г. борсите се плъзнаха надолу", коментира милиардерът Кен Фишър, основател на компанията "Фишър Инвестмънтс".

Според класацията на "Блумбърг" най-големият губещ от всички милиардери е мексиканският телекомуникационен крал Карлос Слим. За една година акциите на компанията му са се обезценили с 25% и той от най-богат човек на планетата през 2013 г. се е смъкнал на петото място през тази година. Спадът на акциите му се изчислява на 20 млрд. долара.

Губещи се оказаха и топ милиардери като финансиста Уорън Бъфет и Бил Гейтс. За Бъфет това е първата губеща година от 2011 г. Спадът на акциите му се изчислява на 11,3 млрд. долара. Бил Гейтс пак е най-богатият човек на света, но е понесъл лична загуба от 3 млрд. долара.

И докато някои губят, други печелят. Сред успелите тази година е най-богатият човек в Европа от 2012 г. насам - текстилният бос Амансио Ортега. В средата на октомври той успя за кратко да измести Бил Гейтс от лидерското място в класациите. По-късно компанията му понесе загуба и той остана втори.

Сред топпечелившите през 2015 г. е основателят на "Амазон" Джеф Безос, който е добавил към сметката си 31 млрд. долара. Това компенсира загубата му от 7 млрд. година по-рано, отбелязва Блумбърг.

Китай - фабрика за милиардери

Китай е фабрика за милиардери според Блумбърг. В класацията на агенцията към края на годината има 28 китайски милиардери с общо състояние 256 млрд. долара. През годината те са били с трима повече, а преди спадовете на борсовите пазари богатството им се е изчислявало на 348 млрд. долара. Общо обаче свръхбогатите в Китай са много повече. В първата половина на годината новите милиардери са били 50, а през втората - още 19.

Лоша за руските олигарси се оказва 2015 г. - в последните 12 месеца те са загубили над 55 млрд. долара от състоянието си.


Източник: в. "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: