Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тайно посещение на американското разузнаване и руската инвазия в Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 16:44 / 03.04.2022Коментари (0)1130
©
Още в средата на януари американското разузнаване е предало на висшето ръководство на Украйна подробни планове на руската инвазия в Украйна. Счита се, че тези ключови документи са в основата на успешното възпиране на руските войски, съобщава Уолстрийт джърнъл (The Wall Street Journal), цитиран от БГНЕС.

Изданието пише, че по време на тайно посещение в Киев в средата на януари шефът на американското разузнаване Уилям Бърнс се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски и го е информирал за плановете на Руската федерация. Данните са получени от американското разузнаване. 

По това време американското разузнаване вече е знаело за намеренията на руснаците да атакуват от територията на Беларус, и по-специално първо да превземат летището в Гостомел, за да го използват за отправна точка за атака срещу Киев. В публикацията се твърди и, че не всички западни съюзници изобщо са вярвали на американското разузнаване, че Путин наистина планира инвазия.

"Сега" припомня:

Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс наистина беше в Берлин и Киев в средата на януари. Той ги посети два дни преди визита на Блинкен на същите места. Тогава бе обявено, че Бърнс е бил командирован заради отказа на германския канцлер Олаф Шолц да заяви ясно, че ще спре "Северен поток" 2, ако Русия нахлуе в Украйна. 

Шефът на ЦРУ на няколко пъти беше в района, като се активизира особено в началото на ноември м.г. Тогава той се оказа в Москва, където проведе среща със екретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Това бе първата среща между Патрушев и Бърнс, откакто той застана начело на ЦРУ. По-рано те се срещнаха през 2013 г., по време на посещението на секретаря на руския Съвет за сигурност в Съединените щати. Тогава Бърнс беше изпълняващ длъжността държавен секретар. По това време шеф на Държавния департамент беше Джон Кери, но тъй като беше на посещение в Близкия изток, именно Бърнс приема Патрушев във Вашингтон.

След разговорите, бе обявено, че целта на посещението на Бърнс в Москва е била да се заяви ясно на Русия, че САЩ следят отблизо концентрацията на руски войски близо до украинската граница. Ръководителят на американската разузнавателна агенция също е трябвало да разбере мотивите на Кремъл по въпроса.

На срещите в Москва Бърнс се е опитал да предупреди Руската федерация срещу всякакви планове за провеждане на каквито и да било настъпателни операции, като отбелязал, че САЩ много внимателно следят всички движения на руските войски. 

Тогава от Кремъл обявиха, че  "руското военно присъствие в Крим и прилежащите води на Черно и Азовско море и Закаквазието е стабилизиращ фактор“. Твърдяха и, че имат право на "всякакви военни дейности, които са необходими, за да защитим нашите граждани, за да обезпечим дейността на държавата", както и, че в "тази дейност, естествено, ние се ръководим от принципа на отбранителната достатъчност, ние не извършваме там никаква дейност, която надхвърля нуждите ни в това за задачите". Само няколко месеца по-късно Русия нападна Украйна.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: