Талибаните замениха статуя на хазарейски лидер с копие на Корана

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:17 / 12.11.2021
592
Талибаните, които взеха властта в Афганистан преди близо три месеца, замениха статуята на Абдул Али Мазари - политик от хазарейското малцинство, обявен при предишното правителство за мъченик - с копие на Корана, съобщи Франс прес, като се позова на местни жители, цитира Дарик.

Мазари беше убит през 1995 г. от тогавашния талибански режим. Главата на статуята в град Бамиан вече беше обезглавена от граната малко след връщането на талибаните на власт през август - нещо, което според местни жители е било направено умишлено от радикалното движение.

Строгата интерпретация на исляма от талибаните забранява изображенията на хора на картини, скулптури и в някои случаи на снимки. След връщането на талибаните на власт в Афганистан много магазини свалиха рекламни плакати, на които са изобразени хора, отбелязва АФП.

Абдул Данишиар, граждански активист в Бамиан, каза статуята е била заменена с копие на Корана в сряда. "(Талибаните) се опитват да заличат историята на Бамиан, населението ще реагира яростно на това", добави той.

Статуята се издигаше на централния площад в град Бамиан. В едноименната провинция се намираха 1500-годишни статуи на Буда, унищожени от талибаните през 2001 г. - нещо, което предизвика международно възмущение, припомня АФП.

Освен това площадът, наречен на името на Мазари, бил преименуван на "Военна улица", уточни Данишяр.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).